
RIMAVSKÁ SOBOTA - Medzinárodné majstrovstvá v príprave zemiakového šalátu sa v Rimavskej Sobote konali po štvrtý raz. Žiaci z viacerých škôl prišli v stredu 3. decembra do reštaurácie Mladosť, aby predviedli svoje zručnosti a prezentovali svoje recepty na zemiakový šalát.
Podujatie, organizované pod záštitou riaditeľky odboru školstva a reformy vzdelávania BBSK, Zuzany Laffersovej, prezentovalo kuchárske zručností mladých talentov zo stredných odborných škôl.
Súťaže sa zúčastnilo 7 škôl z Banskobystrického kraja – Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠ OS) Rimavská Sobota, SOŠ technická a agropotravinárska Rimavská Sobota, SOŠ techniky a služieb Brezno, SOŠ služieb a obchodu Banská Bystrica a jedna škola zo susedného Maďarska – Ózdi SZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Kazincbarcika, rovnako aj z Čiech – Stredné odborné učilište společného stravování z Poděbrad.
Článok pokračuje pod reklamou
Súťaž je určená trojčlenným tímom zo stredných odborných škôl, ktorí svoje umenie predvádzali pod vedením majstrov odborného výcviku (OV). Povinnou surovinou boli uvarené zemiaky, ktoré zabezpečil organizátor, zatiaľ čo ďalšie ingrediencie boli ponechané na kreativitu súťažiacich.
Každý tím mal za úlohu pripraviť 3 až 4 kilogramy šalátu, ktorý bol hodnotený odbornou porotou podľa chuti, vzhľadu, originality a celkového prevedenia.
Medzinárodná príprava zemiakových šalátov bola zároveň súčasťou niekoľkých adventných a novoročných podujatí školy. Ako priblížil riaditeľ SOŠ OS Rimavská Sobota Jaroslav Bagačka, cieľom súťaže bolo vyzdvihnutie vianočných tradícií, prezentácia školy a aj porovnanie zručností žiakov.
"Prvýkrát súťažia tri krajiny a sedem súťažných tímov. Postupne chceme byť ešte detailnejší v pravidlách. Táto súťaž sa na Slovensku bežne neorganizuje. Pre Čechov je bramborový šalát ešte tradičnejší ako u nás, zatiaľ čo v Maďarsku sa zemiakový šalát pripravuje len zriedka. Táto súťaž patrí medzi najobľúbenejšie aktivity žiakov, a to nielen medzi nimi, ale aj medzi zamestnancami školy. Podobne obľúbenou aktivitou je príprava adventných vencov, ktorú organizujeme na úrovni školy. Chceme motivovať žiakov, aby škola vyžarovala ducha pozitívnej energie,"
Prácu študentov hodnotili certifikovaní komisári, zároveň aj členovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov pod vedením šéfkuchára Richarda Cisára.
"Hodnotíme celý čas ako tímy šalát pripravujú. Hodnotilo sa dodržanie témy, technika spracovania surovín, sezónnosť použitia surovín, hygiena na pracovisku, celkový vzhľad a najdôležitejšie kritérium bola chuť šalátu," vysvetlil pre Rimava.sk Cisár.
PR článok
Rimavu číta viac ako 140 000 ľudí mesačne, odprezentuj svoju firmu aj ty. Kontakt: 0911 508 906
























NENECHAJTE SI UJSŤ