No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: Oslavy Dní mesta budú opäť neskôr, kvôli májovým sviatkom

poslanci Rimavska SobotaOslavy Dní mesta Rimavská Sobota, ktoré pripadajú na 5. mája, zorganizuje mesto aj tento rok v neskoršom termíne, posunie ich približne o dva týždne. Na dôvod zmeneného termínu sa primátora na včerajšom rokovaní pýtal poslanec Štefan Baláž. Ako spomenul, oslavy sa konajú tradične 5. mája, pričom sa dozvedel, že samospráva preložila dátum konania osláv na 16.-17. mája. Podľa primátora Jozefa Šimka o preloženom termíne rozhodla mestská rada. „Nebolo to moje rozhodnutie,“ vysvetlil Šimko, podľa ktorého začiatkom mája sú dva štátne sviatky a hrozí, že ľudia budú odchádzať z mesta na predĺžený víkend a na chaty. Podľa Baláža však termín nie je najvhodnejší a požiadal o iný termín vzhľadom na vyťaženie Domu kultúry.

Ako na rokovaní upozornil riaditeľ Mestského kultúrneho strediska Ľubomír Šárik, v termíne 16. až 18. mája majú v Dome kultúry 45. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky mládežníckych speváckych zborov, kde bude niekoľko stoviek účastníkov. Zároveň upozornil, že termín prehliadky, na ktorú čerpajú aj financie z grantov, nevedia presunúť a preto na slávnostné rokovanie poslancov vedia poskytnúť iba priestory v neďalekom Kine Orbis. Podľa jeho slov sú náhradné priestory v kine stiesnenejšie, na čo po skúsenostiach z minulého roka upozornila aj poslankyňa Erika Juhászová.
Padol aj návrh, aby sa oslavy presunuli ešte o týždeň neskôr, Šimko však upozornil, že ďalší termín 23. a 24. mája nevyhovuje kvôli eurovoľbám. „Nemáme lepší termín,“ zdôraznil Šimko.

Minuloročné oslavy Dní mesta sa konali na základe rozhodnutia poslancov 24. a 25. mája, kvôli vopred avizovanému koncertu českej speváčky Lucie Bílej.

Dni mesta sa každoročne viažu k 5. máju, Rimavskosoboťania si v tento deň pripomínajú výročie udelenia výsadných mestských práv a slobôd v roku 1334. Uhorský kráľ Karol I. dal výsadnou listinou mestu také výsady a práva, ako mali mešťania a hostia v Budíne vrátane práva postaviť mestské hradby. Tie však Rimavská Sobota nemala vybudované. Na základe tohto privilégia sa stala Rimavská Sobota zemepanským mestečkom (oppidum).

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross