No active "ca-sidebar-197687" sidebar

APRÍL: V obciach si pripomenú staré zvyky, v Hnúšti chystajú majstrovstvá v kulturistike

ilustračné fotoSymbolické vyháňanie zimy a vítanie jari, otvorenie pastierskej sezóny aj stavanie májov, tieto staré zvyky si v apríli pripomenú v regióne. Priaznivci športu by si mali do kalendára poznačiť najmä druhú aprílovú sobotu, kedy v Hnúšti usporiadajú majstrovstvá v kulturistike a fitness.

Ako Rimava.sk informovala manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont Miroslava Vargová, už túto nedeľu, 6. apríla, budú v obci Veľké Teriakovce vynášať Morenu. „Ide o starý zvyk, ktorým sa na Smrtnú nedeľu, čo je dva týždne pred Veľkonočnou nedeľou, symbolicky vyháňa zima a víta sa jar. V tento deň sa Morena, slamená figurína ženy oblečená v tradičnom odeve, nesie za spevu po dedine k rieke, kde sa zapáli a hodí do vody,“ priblížila. Súčasťou podujatia bude aj vystúpenie DFS Lieskovček pred teriakovským mlynom, súťaž o najkrajšiu Morenu a malý Veľkonočný jarmok v kultúrnom dome.

V rovnaký deň si tento zvyk pripomenú aj v obci Striežovce, kde Morenu nazývajú Marienka. O spestrenie programu sa tu postará DFS Mladosť a FS Vepor z Klenovca, ako aj hostia z Poľska.

V sobotu, 12. apríla, si prídu na svoje najmä priaznivci športu. V športovej hale v Hnúšti sa už po druhýkrát uskutočnia Majstrovstvá Slovenska juniorov (do 23 rokov) v kategóriách klasická kulturistika, kulturistika, fitness, body fitness a bikiny fitness a masters (nad 40 rokov) v kategórii kulturistika. S exhibičnými vystúpeniami sa v programe predstavia aj profesionálni kulturisti Pavol Jablonický, Marian Čambal a Peter Kováč.

V druhú aprílovú sobotu sa bude športovať aj v Klenovci, kde ráno odštartuje Veľkonočný turnaj dospelých v stolnom tenise.

Koncom mesiaca na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach symbolicky otvoria pastiersku sezónu. Podujatie Durenie na Ďura sa bude konať v sobotu, 26. apríla. Deň predtým privíta Hnúšťa účastníkov aj návštevníkov Detského festivalu ľudovej hudby.

Sériu kultúrnych podujatí na tento mesiac ukončí stavanie mája v Kokave nad Rimavicou (26.04.), v Klenovci, Hnúšti a Rimavskom Brezove (30.04.). „Kedysi bolo zvykom v niektorých obciach nášho regiónu stavať máje počas Svätodušných sviatkov, na Turíce (alebo Rusadlie), čo je 50 dní po Veľkej noci. V noci počas tohto sviatku ozdobili chlapci stužkami obielené smreky, na ich vrcholce dali bielu šatku a takto vyzdobené "máje" stavali dievčatám pred ich domami,“ uviedla Miroslava Vargová a dodala, že dnes sa zvyk stavania májov koná zväčša už len v centrách obcí, kde sa máj stavia pre celú dedinu a je spojený s kultúrnym programom.

Zdroj: Rimava.sk, MAS Malohont


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross