No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Zajtra v Mestskej galérii vernisáž výstavy Gézu Németha

25. augusta 2009 |  | |

Duch obrazu, to je názov autorskej výstavy grafickej tvorby Gézu Németha, ktorú v rimavskosobotskej Mestskej galérii otvoria zajtra, 26. augusta, o 17-tej hodine. Podľa slov kurátorky výstavy Andrei Németh Bozó autor prostredníctvom jazyka
výtvarného umenia upriamuje pozornosť na úlohu človeka ostať cítiacou bytosťou a bojovať proti vyprázdňovaniu ľudskej duše. „Venuje sa širokej škále grafických techník od tlače z hĺbky, z plochy až po tlač z výšky. V poslednom období sa špecializuje na tlač z výšky: najčastejšie používa techniku drevorezu, linorytu a ich kombinácie,“ uviedla kurátorka výstavy a poznamenala, že ambíciou mladého umelca nie je byť súčasťou najaktuálnejších a zároveň najakceptovanejších výtvarných trendov.

Autor výstavy používa jazyk univerzálnych symbolov, ktoré sú pre väčšinu ľudí čitateľné, no pritom sa objavujú v jeho tvorbe aj prvky individuálnej mytológie. „Jeho vnútorné vnemy sa pohybujú medzi dvomi protichodnými krajnosťami, pólmi pomyselného „pekla“ a „neba“,“ konštatuje Andrea Németh Bozó, podľa ktorej sa autor najviac zaoberá otázkami týkajúcich sa napätia medzi týmito dvomi pólmi, ale aj rozdielmi medzi mužským a ženským svetom.

Výstava je sprievodným podujatím HOT ART Kultúrne leto Rimavská Sobota 2009. Výstava vznikla s podporou Ministerstva kultúry SR a Fondu výtvarných umení v Bratislave.
Po vernisáži bude nasledovať soul-bluesový koncert speváčky Caroline Hitland a gitaristu Stanislava Počajiho  na nádvorí reduty Čierny orol so začiatkom o 19.00 hod.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross