No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Kočovné kino sa zastaví aj v Rimavskej Sobote. Z retro-autobusu premietnu štyri filmy

23. augusta 2014 |  | |

Bažant KinematografV posledné prázdninové dni sa rimavskosobotské Hlavné námestie zmení na kino pod holým nebom. V centre mesta sa v piatok, 29. augusta, zastaví pojazdný letný filmový festival Bažant Kinematograf, zdrží sa do pondelka, 1.septembra. Retro-autobus prinesie na štyri večery české aj slovenské filmy z posledných rokov, Okresný prebor, Fair Play, Eštebák a Kandidát. Premietanie sa začína o 20:30 hod., vstup je bezplatný.

"Pred každým hlavným celovečerným filmom sa navyše budú premietať aj krátkometrážne filmy z dielne mladých tvorcov, študentov či čerstvých absolventov VŠMU. Štvordňové kino pod holým nebom bude ďalším zaujímavým spestrením tohtoročného kultúrneho leta v Rimavskej Sobote," povedala pre Rimava.sk Regina Špitálová z Mestského kultúrneho strediska.

Bažant Kinematograf cestuje so svojimi tradičnými retro-autobusmi po 34 slovenských mestách až do 8. septembra. Po minuloročnej rozlúčke s filmovým pásom sa premieta už len z digitálnych nosičov. Filmy v tohtoročnom výbere svojím obsahom reflektujú spoločnú česko-slovenskú minulosť, ako aj život v súčasnosti – v meste i na predmestiach.

V Rimavskej Sobote uvidia diváci tieto filmy:

Piatok, 29. 8. o 20.30 hod.
Okresný prebor – Posledný zápas Pepika Hnátka

Svojrázna česká komédia, v hlavnej úlohe s Miroslavom Krobotom, je považovaná za jednu z najlepších, aké za posledné roky v českej kinematografii vznikli. Nadväzuje na úspešný televízny seriál o vidieckom futbalovom mužstve Slavoj Houslice. Presunie sa však v čase a ukáže, čo všetko predchádzalo momentu, keď mužstvo v úvode seriálu plní posledné želanie svojho zosnulého trénera Pepika Hnátka a jeho popol vysype v strede futbalového ihriska.

Sobota, 30. 8. o 20.30 hod.
Fair Play
Film divákov posunie v čase do obdobia osemdesiatych rokov. Mladá šprintérka Anna trénuje na olympijskú kvalifikáciu. V rámci tvrdých príprav jej tréner a mama začnú podávať anabolické steroidy, a to aj proti jej vôli. Annina matka totiž dúfa, že sa dcére vďaka účasti na Olympiáde podarí emigrovať do lepšieho a slobodnejšieho sveta. Filmu dominujú vynikajúce herecké výkony mladej slovenskej herečky Judit Bárdos a Ani Geislerovej.

Nedeľa, 31. 8. o 20.30 hod.
eŠteBák

Film Juraja Nvotu, trpká komédia z obdobia normalizácie po okupácii ČSSR vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968, vracia divákov do čias, keď vrcholom prepychu bol farebný televízor či telefón a každé slovo mohlo mať dva významy, teda nik si nemohol byť ničím a nikým istý. Do filmu režisér obsadil známe české a slovenské tváre, Jiřího Mádla, Adyho Hajdu, Jana Budařa, či Táňu Pauhofovú.

Pondelok, 1. 9. o 20.30 hod.
Kandidát

Súčasný pohľad na Slovensko a Bratislavu prináša slovenský film z dielne mladého debutujúceho režiséra Jonáša Karáseka. Je politickou fraškou o tom, ako sa dá za dva mesiace z neznámeho človeka vytvoriť mediálnu osobnosť, ktorá má šancu stať sa prezidentom republiky. Film vznikol na základe rovnomennej knihy Maroša Hečka a Michala Havrana a v roku 2013 sa stal najnavštevovanejším domácim titulom v slovenských kinách.

(zdroj: Bažant Kinematograf)

 

Zdroj: Sponzorovaný článok (Rimava.sk je mediálny partner kultúrneho leta HOT ART 2014)
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross