No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Posvietili si na detský zrak. Škôlkarom preventívne vyšetrili oči

z vyšetrenia zraku detíZachytiť včas poruchy zraku u detí, taký je cieľ projektu Zdravé oči už v škôlke, ktorý Únia nevidiacich a slabozrakých realizuje v materských školách na Slovensku. Včera vyšetrili zrak aj škôlkarom v Materskej škole na Ul. Hatvaniho v Rimavskej Sobote. Rimava.sk o tom informovala riaditeľka škôlky Eva Juhászová. Ako uviedla, škôlkari nemuseli nikam chodiť, vyšetrenie absolvovali v známom prostredí, priamo v škôlke. Podotkla, že s ním museli súhlasiť aj rodičia.

Vyšetrenie bolo bezdotykové, zo vzdialenosti asi jedného metra, pomocou prístroja, ktorý dokáže odhaliť existujúce alebo začínajúce vývinové poruchy zraku, ako napríklad astigmatizmus, tupozrakosť či škuľavosť.

"Záujem rodičov bol veľmi veľký, všetky prítomné deti, 101, sa podrobili screeningovému vyšetreniu. Ďalšie odborné vyšetrenie bolo odporučené šestnástim deťom," povedala riaditeľka materskej školy. Ako ďalej spomenula, vyšetrenie bolo bezplatné.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska uvádza, že kvalita zraku sa v posledných rokoch vplyvom spôsobu života výrazne zhoršuje, pričom to možno badať už u detí predškolského veku. Keďže deti v tomto veku nevedia posúdiť, čo to znamená normálne vidieť, nepociťujú subjektívnu potrebu sťažovať sa a hľadajú si rôzne kompenzačné techniky. Rodičia spočiatku nemusia zrakové problémy detí rozpoznať. Do ordinácií očných lekárov prichádzajú neraz až vtedy, keď je porucha rozvinutá natoľko, že už nie je možné ju úplne odstrániť. Práve preto prišla Únia s projektom do materských škôl. V priebehu mesiacov máj – december 2014 má celkovo navštíviť 95 škôlok a screeningovo vyšetriť približne 6 000 detí vo veku 3 až 6 rokov.

Projekt  Zdravé oči už v škôlke bol realizovaný aj na MŠ Rybárska v R. Sobote, nasledovať by mali aj ďalšie škôlky v meste.

Zdroj: MŠ Hatvaniho


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross