No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: V Tisovci sa predviedli spevácke zbory z regiónu

15. decembra 2014 |  | | |

Daxnerov TisovecV Mestskom kultúrnom stredisku v Tisovci sa v závere minulého týždňa už po 34. krát uskutočnila regionálna prehliadka speváckych zborov pod názvom Daxnerov Tisovec. "S úctou sme si opäť vychutnali dielo, ktoré  je  výsledkom  práce speváckych zborov v našom regióne,  je vyjadrením úcty všetkým členom speváckych zborov, ktorí obetujú svoj voľný čas, aby  spevom vyjadrili lásku ku krásnej piesni," uviedla Magdaléna Kantorová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote. Ako spomenula, predvianočnú atmosféru tradične navodila predajná výstava výrobkov ľudových remeselníkov pod názvom Vianočná nálada.

Úvod prehliadky patril „domácim“ speváckym zborom – Detskému speváckemu zboru Hviezdičky, ktorý pracuje pri Základnej umeleckej škole v Tisovci od septembra tohto roka. Členmi sú deti z MŠ z Tisovca a z Rimavskej Píly, zbor diriguje Ľubica Sabová.

Mužský spevokol Dr. Samuela Daxnera z Tisovca bol založený v roku 1877.  Spevokol počas svojho pôsobenia rodné mesto preslávil na domácich i zahraničných podujatiach, prevzal mnoho ocenení a vyznamenaní. V súčasnosti Mužský spevokol Dr. Samuela Daxnera diriguje už v poradí desiaty dirigent  a je ním Gabriela Rufusová.

Prehliadka pokračovala vystúpením Cirkevného spevokolu Nádej z Revúcej, ktorý už vyše 15 rokov odborne vedie a diriguje Jaroslav Petr. Spevokol sa zúčastňuje všetkých zborových slávností počas sviatkov a pravidelných stretnutí cirkevných spevokolov. Ďalším účinkujúcim bol Detský spevácky zbor Nádej, ktorý pracuje pri Základnej umeleckej škole v Rimavskej Sobote. Zbor diriguje od roku 1995 Jana Dobrocká. Pravidelne spolupracuje so zborom predškolákov Slniečko ako aj s mestským zborom Bona fide.

Spevácky zbor mesta Rimavská Sobota Bona fide spieva pre Rimavskú Sobotu, Tisovec, Slovensko aj zahraničie už 43 rokov. Na prehliadke nechýbal ani Spevácky zbor Quirin z Revúcej , ktorý bol založený v októbri 2006 a združuje predovšetkým učiteľov, bývalých absolventov a priateľov základnej umeleckej školy. Zbor má v súčasnosti 30 členov a vedie ho Jaroslav Petr. O vzájomnej spolupráci zborov v regióne presvedčilo spoločné vystúpenie Speváckeho zboru Bona fide a zboru Quirin.

Hosťom piatkového večera bol Dievčenský spevácky zbor Cambiar La Música z Pohronskej Polhory, ktorý vznikol v roku 2009. Členkami speváckeho zboru sú dievčatá základných, stredných a vysokých škôl, ktorých záľubou je spev a takisto záujem o jeho šírenie ľuďom rôznych skupín a generácií. Stretnutie ukončila skladba Tichá noc, svätá noc, pri zažatých sviečkach, za prítomnosti všetkých speváckych zborov. Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Zdroj: GMOS R. Sobota (redakčne upravené)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross