No active "ca-sidebar-197687" sidebar

HNÚŠŤA: K zrekonštruovanej stanici dostali hasiči aj rebrík

10. januára 2015 |  | | |

hasicsky-rebrikK zrekonštruovanej stanici v Hnúšti dostali príslušníci Hasičského a záchranného zboru aj vynovený rebrík. Ako Rimava.sk ďalej informoval krajský hovorca hasičov Erik Piater, automobilový rebrík s označením AR-30 MB Atego dodali na stanicu koncom decembra. „Určený je na vykonávanie zásahov pomocou výškovej techniky,“ priblížil Piater, podľa ktorého tak pomocou rebríka môžu zasahovať do výšky 30 metrov.
Podľa okresného riaditeľa HaZZ Mareka Laššáka bude slúžiť pre severnú polovicu okresu, Hnúšťu, Tisovec či Klenovec, kde majú tiež výškové bytové domy. Ako spomenul, nadstavba rebríka slúžila niekoľko rokov v Rimavskej Sobote na podvozku IFA. Keď rimavskosobotskí hasiči dostali novú výškovú techniku, bol rebrík zrekonštruovaný a teraz dostal aj nový podvozok. V okrese tak majú hasiči k dispozícii dva automobilové rebríky.
Hasiči sa do nových priestorov v Hnúšti vrátili približne pred mesiacom. Práce realizovala spoločnosť z Považskej Bystrice v hodnote približne 200 tis. eur, hradené boli z nenávratného finančného príspevku z eurofondov, 15 percent zaplatil štát. Zrekonštruované priestory začali podľa Laššáka využívať približne po roku. Počas tejto doby sídlilo 16 hasičov v náhradných priestoroch bývalej SAD na výjazde z Hnúšte do Tisovca.
Rekonštrukcia, prístavba a modernizácia budovy stanice bola podľa hasičov potrebná, podľa Laššáka sa do nej od postavenia okrem kúrenia neinvestovalo a bola v dosť zúfalom stave. Stanica sídli v budove bývalého závodného útvaru hasičov SLZ.

V Banskobystrickom kraji bude vynovených väčšina staníc
Zo sedemnástich hasičských staníc v Banskobystrickom kraji bude mať štátny Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) 14 zrekonštruovaných za prostriedky z eurofondov. Informoval o tom banskobystrický krajský riaditeľ HaZZ Dušan Sľúka s tým, že prvé rekonštrukcie staníc podporené cez Regionálny operačný program sa začali v roku 2010.

Doteraz boli zrekonštruované stanice v Rimavskej Sobote, Hnúšti, Modrom Kameni, Detve, Krupine, Banskej Štiavnici, Novej Bani a Fiľakove, a to spolu za zhruba 3,63 milióna eur. Pri staniciach Revúca, Žiar nad Hronom, Zvolen, Tornaľa, Lučenec, a Závadka nad Hronom sa rekonštrukcia ešte neskončila, prípadne len prebieha verejné obstarávanie dodávateľov. „Rekonštrukcia sa týka najmä zateplenia budov, nových dispozičných riešení, ale je v tom aj materiálne vybavenie,“ uviedol Sľúka s tým, že všetky rekonštrukcie za prostriedky z eurofondov musia byť dokončené do júna 2015.

Zdroj: Rimava.sk/SITA


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross