No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: Pozrite sa, ktoré školy v okrese skončili v hodnotení najlepšie

perex-skolyDruhá polovica letných prázdnin začala a s ňou sa častejšie skloňuje aj slovo škola. O mesiac žiaci a študenti znova zasadnú do školských lavíc, aby načerpávali ďalšie vedomosti, ktoré potom zúročia na záverečných testoch a skúškach.Práve záverečné výsledky žiakov a študentov sa stali meradlom pre hodnotenie najlepších základných a stredných škôl aj v Rimavskosobotskom okrese. Rebríček najlepších škôl zostavil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Kritériom hodnotenia boli výsledky celonárodných testov v 9. ročníku na základných školách ako aj mimoriadne výsledky žiakov na vybraných súťažiach. Ako ďalej INEKO na svojej stránke uvádza, pri gymnáziách a Stredných odborných školách (SOŠ) ide o externú časť a písomnú formu internej časti maturít.

A ako dopadli hodnotiace školy? V Banskobystrickom kraji sa celkovo hodnotilo 94 základných škôl. V rámci Rimavskosobotského okresu najlepšie skončila Základná škola P. Dobšinského, obsadila 34. miesto. O pár priečok nižšie, na 40. mieste, skončila Základná škola Š. M. Daxnera. Na 76. mieste sa umiestnila ZŠ Družstevná. V rebríčku najlepších škôl je aj ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským v Jesenskom, ktorej patrí 81. miesto. O dve miesta nižšie skončila ZŠ J. F. Rimavského v Hnúšti. Za ňou na 84. mieste sa umiestnila, taktiež hnúšťanská, ZŠ Klokočova. Tisovecká ZŠ Dr. V. Clementisa obsadila 86. miesto. Na 88. mieste skončila ZŠ M. Tompu s vyučovacím jazykom maďarským v Rimavskej Sobote. Rebríček základných škôl uzatvára ZŠ v Rimavskej Seči, ktorá obsadila konečné 94. miesto.

Spomedzi 24 hodnotiacich gymnázií v Banskobystrickom kraji sa z Rimavskosobotského okresu najlepšie umiestnilo Evanjelické gymnázium v Tisovci, ktoré skončilo na 4. mieste. Za ním, na 13. mieste, skončilo Gymnázium Ivana Kraska v Rimavskej Sobote. Ako tretie gymnázium v rebríčku sa na 21. mieste umiestnilo Gymnázium Mateja Hrebendu v Hnúšti.

Medzi strednými školami sa najlepšie umiestnila Obchodná akadémia v Rimavskej Sobote, obsadila 11. miesto z celkového počtu 44 hodnotiacich stredných škôl v Banskobystrickom kraji. O pár priečok nižšie na 23. mieste skončila Stredná odborná škola v Tisovci. O tri miesta nižšie sa umiestnila Stredná odborná škola technická a agropotravinárska v Rimavskej Sobote.

Hodnotenie celkovo nevypovedá o kvalite školy.

Ďalšie stredné ako aj základné školy či gymnáziá v okrese sa do hodnotenia nedostali. Ako sa ďalej uvádza na stránke INEKO, ide prevažne o školy s malým počtom žiakov alebo absolventov.

Výsledky hodnotenia však podľa inštitútu nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom.

„Rebríčky môžu byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy, najmä by však mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl. Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali škôl pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov,“ uvádza INEKO.

Spracované podľa oficiálnej stránky INEKO


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross