No active "ca-sidebar-197687" sidebar

HNÚŠŤA: Historik Pavel Dvořák previedol hostí príbehmi dávnych vekov regiónu

Pavel-Dvořák-v-HnúštiAko žili pravekí ľudia v neďalekej jaskyni Domica? Vedeli ste, že Božena Němcová, ktorá často navštevovala Rimavskosobotský región mala rada pivo? Že hrad Muráň, opradený rôznymi legendami, patrí medzi najvyššie položené hrady? Alebo že zbojníka ale aj vojaka povstaleckých vojsk Juraja II. Rákociho Juraja Jánošíka, ktorého chytili pri Klenovci, museli popraviť skoro ráno pretože z krutého mučenia by sa nedožil ani ôsmej hodiny rannej?

Toto a omnoho viac porozprával na svojej prednáške známy slovenský historik Pavel Dvořák, ktorá sa konala v utorok, 10. novembra, večer v Hnúšti. Nádych histórie dotvárali pri vstupe aj rytieri zo šermiarskej skupiny Vir Fortis.

Pavel Dvořák svojím pútavým rozprávaním zaujal každého diváka v takmer plnej kinosále hnúšťanského kina Rimava. Svoje rozprávanie príbehov dávnych čias začal pravekom, kde spomenul jaskyňu Domica, okres Rožňava, v ktorej sa našli rôzne praveké predmety, ohniská a zvyšky prístreškov pravekých ľudí.

Vo svojej prednáške, ktorá sa niesla v príjemnej atmosfére, spomenul aj hrad Muráň, ktorý je jedným z najvyššie položených slovenských hradov. Priblížil aj jeho vtedajších majiteľov, pre neho najzaujímavejší bola rodina Széchyovcov. Svoje rozprávanie zameral hlavne na krásnu a múdru dcéru majiteľa Juraja Széchyho Máriu, známu aj pod prezývkou Muránska Venuša. Ako Dvořák poznamenal na hrad Muráň sa pôjde aj pozrieť, najmä kvôli svojej pripravovanej knihe.

V závere prednášky opomenul aj zbojníka Juraja Jánošíka a jeho chytenie. Ako podotkol, nemyslí si, že práve hrach bol tým prostriedkom na jeho dolapenie. „Je to legenda. Podľa mňa ho museli chytiť len zradou,“ poznamenal a dodal, že keď Jánošíka mučili nevyzradil nikoho a keď povedal niekoho meno, dotyčný už bol po smrti alebo už bol niekde v bezpečí.

Svoje rozprávanie zakončil Dvořák akýmsi vyjadrením toho, o čom je vlastne história. „Viete na histórii sú najzaujímavejšie práve tie príbehy hrdinov. Pretože dejiny veľmi často trpia takou pobronzovanosťou. Keď je niekto národný hrdina, tak musí byť nedotknuteľný, nezničiteľný. Boli to v prvom rade ľudia, mali svoje dobré aj zlé stránky a na toto by sa nemalo zabúdať,“ dodal na záver historik.

Pozrite si krátky zostrih z rozprávania historika Pavla Dvořáka, ktoré zorganizovalo OZ Horná Rimava.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross