Na treťom stretnutí projektu Návraty ku koreňom, 4. ročník navštívime v sobotu, 8. 6. 2024, 8.00 – 12.00 (1. skupina) a 13.00 - 17.00 hod. (2. skupina) farmu Kozinka vo Veľkom Blhu.
Kurz pre začiatočníkov je zameraný na teoretické vedomosti - možnosti pasterizácie, využitie kultúr, syridiel, a pod. Prakticky si vyskúšame výrobu základného sortimentu výrobkov - tvaroh, čerstvý syr, polotvrdý syr, maslo, syr halloumi. A keďže pôjdeme priamo na farmu, nebude chýbať zootechnické okienko – prehliadka farmy, dojenie, kŕmenie kôz. Lektorkou bude majiteľka farmy Petra Pajasová. Poplatok 10€ zaplatíte priamo na mieste. V cene sú výrobky, ktoré si účastníci odnesú domov a ochutnávka farmovej produkcie.
Naučíme sa:
- vybrať kultúru na konkrétny výrobok (rôzne syry, jogurt, kefír, atd.)
- zasýriť správne mlieko
- vyrobiť čerstvý syr, ktorý si odnesiete domov vo formičke
- vyrobiť syr na gril, tzv. Halloumi
- vyrobiť si kozie maslo, ktoré ochutnáme na mieste
- zrenie, balenie výrobkov, trvanlivosť, hygiena
- každý dostane brožúrku o domácom spracovaní mlieka, osvedčenie o absolvovaní kurzu.
Na tvorivú dielňu je potrebné vopred sa nahlásiť, nakoľko počet účastníkov je limitovaný. Kontakt: 0908 805076, [email protected].