No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Čím žije Mesto kultúry 2022 tento týždeň? Čaká nás prezentácia jedinečného zvykoslovia, zažiť môžete aj gotiku pod hviezdami

2. decembra 2022 | | | |  | 

REVÚCA – V 27. a 28. týždni projektu Prepni na Revúcu ožíva Mesto kultúry Revúca niekoľkými podujatiami. Do pozornosti vám dávame Zimný slnovrat v strednom Gemeri a Gotiku pod hviezdami.

V sobotu (3. 12.) sa revúcke folklórne súbory a sólisti presunú do Rimavskej Soboty na podujatie Zimný slnovrat v strednom Gemeri plné ľudových tradícií, zvykov, spevu a piesní spojených s obdobím zimného slnovratu, za účasti folklórnych skupín zo stredného Gemera. A v nedeľu (4. 12.) sa môžeme tešiť na pokračovanie podujatia Gotika pod hviezdami. V prípade priaznivého počasia na ňom zažijeme pozorovanie nočnej oblohy priamo v meste Revúca, a tiež prehliadku gotického rímskokatolíckeho Farského kostola sv. Vavrinca v Revúcej, v ktorom sa s veľkou pravdepodobnosťou ukrýva doposiaľ neprebádaná fresková výzdoba.

Článok pokračuje pod reklamou


ZIMNÝ SLNOVRAT V STREDNOM GEMERI

Miesto a čas: 3. decembra 2022, 17:45 – 19:45 hod., Dom osvety v Rimavskej Sobote

Už túto sobotu pozývajú všetkých priaznivcov ľudového nárečia, zvykoslovia a tradícií do Rimavskej Soboty na podujatie Zimný slnovrat v strednom Gemeri, ktoré pripravujú v spolupráci s Gemersko-malohontským osvetovým strediskom. Jedinečné zvyky spojené s obdobím zimného slnovratu z územia stredného Gemera (vinše, koledy, vianočné piesne a betlehemskú hru) predstaví Folklórna skupina Revúška z Revúčky, Folklórny súbor Lykovec a Detský folklórny súbor Lykovček spolu s ľudovými muzikantmi a sólovými spevákmi. V rámci podujatia prebehne aj výstava betlehemských kyjakov a pastierskych palíc od majstra ľudového umenia Pavla Ferdinandyho. Vstupenky na podujatie v cene 3 eurá sú dostupné v Dome osvety v Rimavskej Sobote.

Viac sa dozviete na webe Prepni na Revúcu alebo v udalosti na Facebooku.

Ilustračná fotografia: archív Lykovec a Lykovček

GOTIKA POD HVIEZDAMI: BETLEHEMSKÁ HVIEZDA

Miesto a čas: 4. decembra 2022, 18:00 – 20:30 hod., Revúca

Druhá adventná nedeľa bude v Meste kultúry spestrená pokračovaním obľúbeného večerného podujatia Gotika pod hviezdami. Spolu s riaditeľom hvezdárne v Rimavskej Sobote Pavlom Rapavým v prípade priaznivého počasia absolvujeme pozorovanie vesmírnych objektov na nočnej oblohe priamo z verejných priestranstiev v Revúcej. Ešte predtým navštívime gotický rímskokatolícky Farský kostol sv. Vavrinca v Revúcej, kde sa dozvieme zaujímavosti o freskovej výzdobe (nielen) tohto kostola. Predpokladá sa v ňom výskyt doposiaľ neodkrytých a nezreštaurovaných gotických fresiek. Zároveň si povieme viac o fenoméne Betlehemskej hviezdy, ktorá sa objavuje na pôvodných freskách vo viacerých gotických kostoloch v regióne Gemer.

Viac sa dozviete na webe Prepni na Revúcu alebo v udalosti na Facebooku.

Ilustračné foto. Zdroj: Hvezdáreň v Rimavskej Sobote

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross