No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: Divadelníci z celého Slovenska budú opäť hrať pre deti

babadloV závere týždňa sa v rimavskosobotskom Dome kultúry opäť stretnú priaznivci ochotníckeho divadla z celého Slovenska. Pricestujú na 22. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky divadla dospelých hrajúcich pre deti s názvom Divadlo a deti, ktorá je naplánovaná na štvrtok a piatok, 6.-7. júna.

Ako Rimava.sk informovala Regina Špitálová z Mestského kultúrneho strediska, na tohtoročnej prehliadke privítajú približne 120 divadelníkov, svoje zastúpenie bude mať Ružomberok, Poprad, Hriňová, Spišská Nová Ves, Prievidza, Nové Mesto nad Váhom a Modra. Vstup na všetky predstavenia v rámci prehliadky je podľa jej slov bezplatný.

„Prehliadky sa zúčastnia divadelné súbory s rôznymi témami zo súčasnosti ale aj s rozprávkovými príbehmi,“ povedal riaditeľ MsKS, člen štvorčlennej poroty Ľubomír Šárik. Víťazný kolektív bude nominovaný na vrcholnú prehliadku slovenského ochotníckeho divadla Scénickú žatvu do Martina. Na deti čaká počas dvoch dní osem divadelných predstavení.

Dôležitou súčasťou festivalu, určenou všetkým účastníkom, je kritická reflexia divadelných predstavení. „Jej zámerom je skvalitniť prácu dospelých ochotníkov, poukázať na problémy s detským publikom a vzájomne si vymeniť skúsenosti,“ dodal divadelný teoretik a dramaturg Ľubomír Šárik. „Tento rok sme ponuku rozšírili o autorskú prípravu ako písať divadelné scenáre pre detského diváka. Seminár povedie Mgr. art. Katarína Hitzingerová, ArtD,“ uzavrel Šárik.

Detské publikum zabavia a rozosmejú vo štvrtok 6. júna o 16,30 hod. v Bábkovej sále Domu kultúry (vchod DeKáČ) herci Bábkového divadla BABADLO z Prešova divadelným stvárnením známych príbehov dvoch nezbedníkov „Ako psíček a mačička“. Vo večerných hodinách zaradili do programu bábkovú hru „O bračekoch, sestričkách svätého Františka, ktorú naštudovali rimavskosobotskí ochotníci v úprave Ľubomíra Šárika. „Nakoľko je počasie nevyspytateľné, pozývame všetkých rodičov s deťmi na veselé príbehy psíčka a mačičky do Domu kultúry“ uzavrela Regina Špitálová.

Vyhlasovateľom prehliadky a zároveň odborným garantom je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR. Celé podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Rimavská Sobota s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Organizátorom je už trinásty rok Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota, ktoré prebralo prehliadku od mesta Čadca.

[nggallery id=1039]

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross