No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Pred deviatimi rokmi horela Krásna Hôrka. Kedy bude opäť krásna?

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Ničivý požiar zachvátil hrad Krásna Hôrka pred deviatimi rokmi. Národná kultúrna pamiatka sa podľa HaZZ zmietala v plameňoch pre hru maloletých detí.

Hra detí sa za pár minút zmenila na hru o čas

Hrad zo 14. storočia poznačil ničivý požiar 10. marca 2012. Všetko sa to začalo hrou maloletých detí, ktoré sa na úpätí hradného kopca snažili zapáliť cigaretu. Podpálili pritom suchú trávu, plamene sa vplyvom silného vetra rozšírili na celý hradný kopec. Skončilo sa to katastrofou – do tla zhorela strecha hradu v jeho juhozápadnej časti.

Článok pokračuje pod reklamou



Bola sobota. Hasiči dostali hlásenie o udalosti po pol druhej hodine popoludní, na miesto prišla prvá jednotka do desiatich minút. „Naskytol sa im pohľad na horiace strechy hradu (hradný komplex tvorí horný, stredný a dolný hrad) a požiar suchej trávy na priľahlom kopci. Po chvíli došlo k zrúteniu časti strešnej konštrukcie dolného a stredného hradu, pri ktorom sa poškodilo hadicové vedenie zasahujúcich hasičov,“ opisuje Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) na svojej sociálnej sieti.

Hra detí sa za pár minút zmenila na hru o čas. Plamene sa ďalej šírili cez okná do stredného hradu. Hltali všetko, čo im stálo v ceste. Začalo sa s evakuáciou historických exponátov na bezpečné miesta. „Necelé dve hodiny po ohlásení udalosti sa hasičom požiar podarilo lokalizovať, zďaleka však nemali vyhraté,“ dodáva HaZZ. Boj s ohňom im komplikoval nárazový vietor. Ten víril tlejúce zvyšky požiaru a hrozilo ďalšie vzplanutie suchej trávy a lesa na hradnom kopci.

Krásna Hôrka nemala nič vyhrané ani na ďalší deň. Po streche padlo aj niekoľko múrov hradu. Požiarnici pristúpili tiež k haseniu zamurovaných drevených trámov. „Úplná likvidácia bola vyhlásená až na tretí deň od vypuknutia požiaru pred treťou hodinou popoludní. Pri zdolávaní požiaru sa podieľalo 150 profesionálnych, dobrovoľných a závodných hasičov s 20 cisternovými vozidlami,“ vyčíslili hasiči s tým, že priama škoda sa vyšplhala na viac ako 8 miliónov eur.

Hrad vo svojich priestoroch v čase požiaru ukrýval 4 229 zbierkových predmetov. Za obeť padlo 352 z nich. „Vďaka správne zvolenej taktike zásahu a vynikajúcej spolupráci zasahujúcich zložiek sa podarilo uchrániť 90 percent celkovej zbierky, ktorej historická hodnota je nevyčísliteľná,“ dodali na záver hasiči.

Obnovená by mala byť v roku 2023

Krásnu Hôrku aj po deviatich rokoch od ničivého požiaru čaká ešte mnoho zmien. Včera začal podľa informácií Slovenského národného múzea (SNM) proces prípravy podkladov na vyhlásenie verejného obstarávania na obnovu hradu Krásna Hôrka.

„Sfinalizovaná je projektová dokumentácia pre získanie stavebného povolenia na obnovu stredného a dolného hradu a projektová dokumentácia podhradia je v stave pripomienkovania zo strany dotknutých orgánov, momentálne hotová na 95 percent,“ uviedlo ďalej SNM s tým, že verejné obstarávanie by chceli vyhlásiť na jeseň tohto roka.

Termín otvorenia dolného a stredného hradu, vrátane podhradia, je stanovený na 10. október 2023. Obnova hradu je podľa SNM rozdelená na etapy. Prvá etapa pritom zahŕňa modernizáciu technickej infraštruktúry a obnovu podhradia, vrátane zázemia pre návštevníkov ako parkoviská, občianska vybavenosť či infocentrum. Druhá etapa sa týka obnovy dolného a stredného hradu, v tretej etape má byť zrekonštruovaný horný hrad.

„Najbližších dvanásť mesiacov nás na Krásnej Hôrke čakajú práce súvisiace s odstránením stavieb a objektov v podhradí, odvodnenie piateho nádvoria, sanácia vlhkých konštrukcií kaplnky, odstraňovanie cementového škárovania a omietok z hradieb a tiež čistenie horného hradu, nádvorí a parkánu, kde sú naplánované práce pomocou žeriavu, ktorý bude následne demontovaný,“ vysvetlila Tímea Mátéová, riaditeľka SNM – Múzea Betliar, pod ktorý hrad Krásna Hôrka spadá.

Ešte v roku 2019 bola vládou schválená alokácia na celkovú obnovu hradu v sume 35 miliónov eur. „Z tejto sumy bolo zatiaľ vyčlenených 5,3 milióna eur,“ dodal Branislav Panis, generálny riaditeľ SNM. Doteraz bolo do obnovy hradu investovaných niečo cez šesť miliónov eur z poistného plnenia a 155-tisíc eur z verejnej zbierky.

Zdroj: Rimava.sk, HaZZ, SNM, foto: HaZZ, www.obeckrasnohorskepodhradie.sk, Jozef Kučerka, Tomáš Pogány, Tomáš Tóbik


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross