No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO/VIDEO: Kraskovo ožilo stredovekom. Gotický kostol odhalil svoje zákutia

8. septembra 2020 | |  | | |

Gotický kostolík v Kraskove počas uplynulého víkendu ožil. Odhalil svoje zákutia v sprievode odbornej prednášky, návštevníkom poskytol umelecký zážitok a zaplnilo sa aj jeho okolie. Zážitok si tak odniesli nielen dospelí, ale aj deti. Festival bol rozdelený na dve časti, pre odbornú ale aj laickú verejnosť. "Snažíme sa vždy zamerať na gotiku. Úžasnú prednášku mal Peter Megyeši o freskách v Kraskovskom kostole," priblížila pre Rimava.sk Darina Kišáková, riaditeľka Gemersko-malohontského osvetového strediska, ktoré bolo spoluorganizátorom festivalu. V popoludňajšom programe vystúpili všetci účinkujúci, ktorí sú zameraní na stredovek. "Jednak život, boje. Takto sa snažíme priblížiť históriu, ktorá sa spája práve aj s týmto gotickým kostolom v Kraskove," dodala.

Článok pokračuje pod reklamou



"Je to unikátny príklad pomerne intaktne zachovaného vidieckeho sakrálneho priestoru," priblížil pre Rimava.sk historik a lektor Peter Megyeši, ktorý v prednáške objasnil zachovanú ikonografiu interiéru kostola zo 14. storočia. Medzi freskami bola poškodená zväčša iba prvá vrstva, a tak maľby môžu pôsobiť v niektorých momentoch ako plošné, alebo málo modelované. Ich farebnosť je vyblednutá. Podľa Megyešiho sú tam však aj plastické aplikácie, ktoré sa snažia rekonštruovať aj v pôvodnom osvetlení pomocou sviečok, olejových lámp, keďže pri umelom svetle niektoré efekty zanikajú. Ako podotkol, zaujímavé sú niektoré plastické aplikácie pri svätožiare Panny Márie ochrankyne, kde sa pri mihotavom plameni sviečky akoby vytiahli alebo zdôraznili. "Tie maľby akoby naraz ožívali alebo istým spôsobom sa hýbu," naznačil.

Počas programu vystúpilo viacero skupín znázorňujúcich život v stredoveku. Samostatný stánok malo kúpeľníctvo, ktoré prezentovalo hygienu. Súčasťou programu bola aj výroba sviečok či pečenie jednoduchých placiek. V rámci opatrení organizátori museli pristúpiť k povinným rúškam a dezinfekcii. V kostole bol každú polhodinu odborný výklad lektora. Návštevníci videli dobový jarmok, mohli si vyskúšať lukostreľbu či vzhliadnuť sokoliarske vystúpenie. "Hľadal som spôsob, ako priblížiť verejnosti tieto gotické kostolíky," povedal pre Rimava.sk Viktor Brádňanský, ktorý je dramaturgom a autorom myšlienky tohto festivalu. Zároveň priblížil, že nápad vznikol počas písania jeho seminárnej práce na vysokej škole o gotických kostolíkoch v Gemeri a Malohonte. Kostolíky v tomto okolí sú známe freskami, ktoré nemaľovali miestni, ale talianski umelci, ktorí sem prichádzali.

Na poludnie zaznel komorný koncert Zboru starej hudby.

Podľa slov Brádňanského vymysleli teda také podujatie, kde si návštevníci môžu na jeden deň vyskúšať a zažiť obdobie stredoveku a zároveň sa dozvedieť niečo o našej histórii. Nevylúčil, že z tohto podujatia urobia putovný festival, ktorý sa nemusí konať len v Kraskove.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: Ján Čajko


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross