No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Nasledujúce dni budú bohaté na kultúru aj šport. Čaká nás víkend plný koncertov, folklóru a osláv storočnice futbalu

17. septembra 2021 | | | | | |  | 

Nielen v Rimavskej Sobote, ale aj v okolitých mestách a dedinách na vás tento víkend čakajú rôzne akcie. Ak nebudete najbližšie dni tráviť v práci a chcete nazbierať ešte zopár zážitkov z končiaceho sa leta, vyberte sa aspoň na jedno z podujatí, ktoré nájdete v našom prehľade.

Pod Sobotskou bránou

Rimavská Sobota opäť ožije folklórom. Mestské kultúrne stredisko aj tento rok pripravilo pre všetkých milovníkov tradičnej ľudovej kultúry jednodňový folklórny festival POD SOBOTSKOU BRÁNOU.

Nádvorie Čierneho orla tak v sobotu 18. septembra ožije miestnym folklórom. V závere dňa podujatie vyvrcholí vystúpením finalistov veľkolepej folklórnej šou RTVS Zem spieva 2020 Terchovského orchestra ľudových nástrojov BOBÁŇOVCI a Ženskej speváckej skupiny ČRIEPKY z Ružomberka v divadelnej sále Domu kultúry o 18.00 hod.

Článok pokračuje pod reklamou



Kultúrno-športový deň detí v Lehote nad Rimavicou

Program pre deti aj dospelých si na sobotu 18. 9. pripravila samospráva Lehoty nad Rimavicou v rámci Kultúrno-športového dňa detí. Začína sa od 10:00.

Na návštevníkov čakajú ukážky techniky hasičov, policajtov a Červeného kríža, vojenskej histórie, ale aj kolotoče a občerstvenie. Počas programu vystúpia Fifo a Vierka, Robo Šimko a Massriot či Paľo Drapák.

Festival Janka Plichtu v Tisovci

Sobota (18. 9.) v Tisovci bude od 11:00 patriť dychovke. Uskutoční sa tam 28. ročník regionálnej prehliadky dychových hudieb Gemera-Malohontu pod názvom Festival Janka Plichtu. Podujatie sa uskutoční po ročnej prestávke, keďže vlaňajší ročník zmarila pandémia nového koronavírusu.

Dni mesta Poltár

Dni mesta Poltár budú domáci a určite aj ľudia z okolitých obcí oslavovať už tento víkend. Program sa začína v piatok, mesto si pripravilo koncerty, regionálny trh, historický sprievod, ale aj atrakcie pre deti.

Už v piatok vystúpia napríklad šermiari Cassanova, deti z miestnej umeleckej školy, folklórne súbory alebo aj Gizka Oňová a Dušan Grúň či spevák Bystrík. Ešte pestrejší bude sobotňajší program. Večer bude mať na starosti spevák Lukáš Adamec, ktorého následne vystrieda skupina Hrdza. Tešiť sa môžete aj na Gipsy Čáve.

Nedeľa sa zas bude niesť v znamení športu. O futbalový zážitok sa postarajú hráči TJ Sklotatran Poltár, ktorí si zmerajú sily s FK Slovenské Ďarmoty. Okrem zápasu bude tento deň obohatený aj o sprievodný program.

Dni mesta Tisovec

Svoje Dni mesta oslávia aj obyvatelia Tisovca. Podujatie sa začalo už dnes slávnostným zasadnutím mestského zastupiteľstva a koncertom Fragile, hlavná časť programu je však v sobotu.

Okrem jarmoku ľudových remesiel a dychovky sa návštevníci môžu tešiť na divadelné predstavenie, niekoľko koncertov či kotlíkové špeciality

XXI. Fiľakovské hradné hry

Po ročnej prestávke Hradné múzeum vo Fiľakove opäť usporiada obľúbené Fiľakovské hradné hry, ktoré majú v meste už viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Historický program sa uskutoční 19. septembra 2021.

Tohtoročné hradné hry poskytnú prierez dejinami Fiľakova a okolia. Podujatie odštartuje detským programom, ktorý bude zahŕňať divadelné predstavenie s prehľadom dejín územia Uhorska od začiatku včasného stredoveku po korunováciu Štefana I., chodúľové divadlo, sokoliarske predstavenie a interaktívne činnosti.

Medzi účinkujúcimi nájdeme keltských muzikantov, barbarov, rímskych vojakov, ale aj Slovanov, Avarov a starých Maďarov. Viac o podujatí si môžete prečítať na tomto odkaze.

Chlieb s maslom vo Fiľakove

Pre milovníkov divadla pripravilo Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove niekoľko divadelných predstavení v slovenskom i maďarskom jazyku, ktoré sa uskutočnia v jesenných a zimných mesiacoch v rámci VIII. Medzinárodného divadelného festivalu.

Divadlo Kumšt Teatro sa 18. septembra predstaví s komédiou Chlieb s maslom, v ktorej hrajú známi herci a herečky, ako napríklad Branislav Deák, Martin Mňahončák, Dominika Žiaranová a Juraj Loj. Predstavenie sa začne o 18:00 v divadelnej sále MsKS vo Fiľakove. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

Grafiky maliara Júliusa Szabóa

Novohradská knižnica v Lučenci sprístupnila v termíne od 18. 9. do 31. 10. 2021 výstavu grafických diel umelca Júliusa Szabóa. V sobotu je knižnica otvorená v čase od 8:00 do 12:00.

Jarmok regionálnych predajcov

Dvor Novej Smaltovne v Lučenci túto sobotu zaplní regionálny jarmok. Je vyvrcholením letných príprav s mladými ľuďmi z projektu Nový vietor v regióne. Návštevníkov čaká hudobný program, Folklórne Parádnice, maľovanie henou na tvár, ukážky výrobných techník a množstvo regionálnych tvorcov a predajcov.

Na obrázku môže byť text, v ktorom sa píše „NOVÝVIETORVREGIÃNE REGIÓNE JARMOK REGIONÁLNYCH PRED AJCOV 18. SEPTEMBER 2021 OD 10:00 DO 18:00 MARTINA RÁZUSA 13, LUČENEC PRI NOVEJ SMALTOVNI, PRED COWORKINGOM PRIESTOR Vstupné dobrovolné PRIESTOR pontis PODNIKAVCI“

Folklórne parádnice NAŽIVO

V rámci Jarmoku regionálnych predajcov sa vám opäť predstavia Folklórne Parádnice. Módnu prehliadku usporadúva OZ Oživená. Nadčasové kolekcie vám predvedú 18. septembra o 13:30. Predstavia sa vám hlavné autorky s výberom šiat, šperkov a doplnkov z ich originálnych kolekcií a tvorby.

Na obrázku môže byť dieťa, stojaca osoba a text

Revúca - retro Preteky mieru a priateľstva

V Revúcej sa na klubovej autodráhe klubu MAC Ferrari v sobotu od 9:00 uskutočnia retro Preteky mieru a priateľstva s modelmi áut v mierke 1:24.

Utekáč - Pivný deň a Memoriál Milana Lašiaka

V Utekáči sa v sobotu konajú dve podujatia. Od 11:00 sa v Hostinci v horách uskutoční Pivný deň spojený s kvalitným jedlom a dobrou hudbou. Okrem toho sa v obci uskutoční stolnotenisový turnaj - Memoriál Milana Lašiaka.

Maratón Dobrej vôle

V Kokave nad Rimavicou sa môžete zapojiť do Maratónu dobrej vôle. Ide o 17. ročník podujatia, ktoré sa uskutoční v sobotu 18. septembra od 8:00 do 20:00 v Klube dôchodcov v Kokave nad Rimavicou.

Na tejto charitatívnej akcii sa môžete zapojiť do celodenného maratónu háčkovania či pletenia štvorcov a ich následného zošívania do diek, ktoré miestna pobočka SČK odovzdá detičkám v detských domovoch a nemocniciach a tiež seniorom v domovoch dôchodcov. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

Sirk - jesenný výstup na vrch Železník

Pre turistov a milovníkov prírody je určený jesenný výstup na vrch Železník, ktorý sa začína o 8:30 v obci Sirk. Celková trasa meria asi deväť kilometrov a vedie aj okolo pozostatkov banských diel.

Memoriál Jána Laktiša

V Malých Zlievcach a Sklabinej bude sobota v športovom duchu. Kým v obci Sklabiná sa stretnú amatérskí bežci, v Malých Zlievcach sa po prvý raz uskutoční podujatie STRONGMAN, kde svoju silu predvedú silní chlapi nielen z nášho regiónu.

Prehliadky parku Andrássyovcov v Betliari

Od 19. septembra do 10.októbra 2021 sa bude každú nedeľu od 13:30 konať v betliarskom anglickom parku komentovaná prehliadka areálu, ktorá priblíži jeho históriu, botaniku aj prvky drobnej parkovej architektúry.

Prehliadky sa začínajú pri hlavnom vstupe do areálu kaštieľa. Podľa aktuálnych protipandemických opatrení sú prehliadky organizované v režime: kompletne zaočkovaní max. 30 osôb v skupine, OTP max. 9 osôb + sprievodca.

Rožňava - Medzinárodný festival alternatívnych divadiel

V sobotu v Rožňave vrcholí 5. ročník Medzinárodného festivalu alternatívnych divadiel Tempus Art 2021. Keďže ho organizátori skrátili na tri dni, nedeľný program pre deti presunuli na sobotu.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross