No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Odhalili bronzovú sochu rozprávkara Pavla Dobšinského

21. októbra 2010 | |  | 

Na Námestí Š. M. Daxnera v Rimavskej Sobote dnes popoludní v rámci tretej fázy projektu “Historické osobnosti Gemera-Malohontu” odhalili bronzovú sochu Pavla Emanuela Dobšinského. Jej autorkou je akademická sochárka Anna Kišáková. Pri sediacej postave Pavla Dobšinského je otvorená kniha, na jej štyroch stránkach sú motívy slovenských národných povestí. Socha bola odhalená pri príležitosti výročia úmrtia slovenského rozprávkara.

Podľa slov matičiara Petra Dragijského ide o prvú bronzovú sochu Dobšinského na svete. "Je jediná, najväčšia a najkrajšia, lebo je naša," povedal pre Rimava.sk a dodal, že nápad s otvorenou knihou by mohol zaujať hlavne deti. Ako Dragijský uviedol, na sochu bola vynaložená suma viac ako 41 tis. eur. Ako autor myšlienky aleje dejateľov Dragijsky doplnil, ďalšími métami je pamätník Učenej spoločnosti malohontskej, s ktorým už dva roky meškajú. Plánovaná je aj socha Mateja Hrebendu, ktorá by mohla byť pred knižnicou.

Na námestí už bolo v roku 2006 osadené súsošie dejateľov Miloslava Bakulínyho a Jána Francisciho. V rámci projektu miestneho výboru Matice slovenskej boli o rok neskôr zhotovené busty ďalších piatich národovcov: Petra Kellnera Hostinského, Ľudovíta Kubániho, Jána Bottu, Terézie Vansovej a Ivana Kraska.


Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross