No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Revúca postúpila do finále o Mesto kultúry, rozhodne sa medzi tromi samosprávami

17. septembra 2021 | | |  | |

REVÚCA - Mestom kultúry 2022 sa môže stať aj Revúca. Centrum stredného Gemera sa prebojovalo do finále, kde zabojuje proti Banskej Bystrici a Hlohovcu. Mesto sa na finále pripravovalo celé letné obdobie a jeho návrhy zaujali aj v Bratislave. Informuje o tom webová stránka mesta Revúca.

"Perspektívnym cieľom našej kandidatúry je oživiť verejné priestory mesta Revúca, ale tiež partnerských miest a obcí v Gemeri prostredníctvom umenia a kultúry, a vytvoriť tak „obývačku na ulici“, ktorá motivuje miestnych obyvateľov vymaniť sa z pasivity domácej „papučovej kultúry“ a stať sa aktívnymi v spoločenskom dianí v meste aj regióne," informuje samospráva s tým, že svoj projekt nazvali "Prepni na Revúcu".

Článok pokračuje pod reklamou


Pri dramaturgii plánovaných aktivít stavajú na historickom odkaze Revúcej, ktorý sa opiera o Prvé slovenské gymnázium a významných ľudí, ktorí z neho vyšli.

"Rodákom je tiež Gustáv Reuss, ktorý sedem rokov pred Julesom Vernom napísal prvý sci-fi román o ceste na Mesiac, nazvaný Hviezdoveda. Ďalšími témami kandidátskeho projektu sú inklúzia hendikepovaných a marginalizovaných komunít, ekológia a krajinotvorba či putovanie po tematických trasách Gemera (Literárna cesta, Gotická cesta, Železná cesta)," napísali.

V rámci projektu navrhli 170 aktivít a podujatí pre celý Gemer na rok 2022. "Tieto témy najviac vystihujú genius loci mesta Revúca ako súčasti regiónu Gemer a ich umelecké a kultúrne stvárnenie vie priniesť zaujímavé oživenia počas roka 2022," dodalo mesto s tým, že titul Mesto kultúry 2022 nebude od 1. januára, ale od 1. júna 2022.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross