No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: Svoje diela vystaví známy umelec, potomok Istvána Ferenczyho

20. júna 2013 |  | | |

ilustračné fotoVystavoval v niekoľkých svetových veľkomestách, jeho diela môžu teraz vidieť aj návštevníci Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Tamás Konok patrí medzi najvýraznejších predstaviteľov geometrickej abstrakcie v  súčasnom maďarskom i európskom umení. Známych umelcov má aj medzi predkami, je potomkom sochára Istvána Ferenczyho, rodáka z Rimavskej Soboty.

Výstavu s názvom Mikroludium otvoria dnes popoludní. Ako ďalej Rimava.sk informovala kurátorka výstavy Angelika Matušková, maliar, grafik a sochár Tamás Konok (*1930) vo svojej tvorbe často rieši tému významu a zmyslu umenia. Je držiteľom  prestížnej ceny Lajosa Kossutha. „Samostatne vystavoval v mnohých svetových veľkomestách (Budapešť, Paríž, Washington, Zürich, Mníchov) a jeho diela sú súčasťou zbierok významných galérií po celom svete,“ uviedla Matušková a spomenula, že umelec v súčasnosti žije striedavo v Budapešti a Paríži.

Mikroludium v preklade znamená niečo ako „malá hra“. „Konokove mikroludiá sú veľmi rozmanité. Nájdeme medzi nimi koláže, montáže, grafiky, akvarely, štruktúry s rôznymi znakmi a písmenami, ktoré ako priestorotvorné prvky zjednocuje na svojich prvých nápadoch,“ priblížila kurátorka výstavy, ktorá v múzeu potrvá do konca augusta.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross