No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V múzeu majú sošky, ktoré vyrezal Mór Jókai, ako sa sem dostali, ostáva tajomstvom

1. februára 2012 |  | 

Známy románopisec a jedna z najvýznamnejších postáv maďarskej literatúry, Mór Jókai, je autorom dvoch vyrezávaných sošiek zvierat, ktoré sú súčasťou historického fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Vo februári ich návštevníci môžu vidieť ako predmet mesiaca. Hoci výrobca sošiek je známy, okolnosti, za akých sa dostali do zbierok múzea, ostávajú zahalené tajomstvom.

Drevené vyrezávané sošky, samorasty z vínnej révy, majú podobu zvierat, kozy s výraznými rohami a zdvihnutou zadnou končatinou a chrta s prasačou hlavou, s dlhými prednými nohami a dlhým rovným chvostom. Obe sošky sú v múzeu od čias pôsobenia prvého riaditeľa inštitúcie Jánosa Fábryho (1882-1907). Meno darcu ostáva neznáme, ale meno výrobcu týchto drevených sošiek sa zachovalo dodnes. Na prvý pohľad bezvýznamné, formované samorasty ručne vyrezal slávny maďarský spisovateľ, známy svojimi románmi, Mór Jókai (1825-1904).

Drevorezby sa do múzea dostali pravdepodobne v roku 1893. Vtedy totiž Jókaiho slávnostne zvolili za čestného občana mesta Rimavská Sobota. Stalo sa tak na slávnostnom zhromaždení členov Rimavskosobotského Občianskeho kruhu a zároveň pri príležitosti 50. výročia pracovného jubilea spisovateľa. Dekrét o Jókaiho občianstve mesta Rimavská Sobota vyhotovili bratia Rakottyaiovci vo vlastnom kníhviazačstve. Je to  knižôčka v bielom koženom obale, vo vnútri s modrou hodvábnou vložkou. Text naformuloval Ferenc Nagy, vtedajší hlavný notár mesta Rimavská Sobota a pečaťou overil mešťanosta György Szabó. Na toto gesto spisovateľ Jókai zrejme reagoval tým, že sa odvďačil mestu Rimavská Sobota vlastnoručne vyrezávanými soškami. Je to však len predpoklad, pravdu sa, žiaľ, už nedozvieme...

Zdroj: GMM, R. Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross