No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V múzeu otvoria výstavu vynikajúceho maďarského tovaru

3. októbra 2008 |  | |

Najkvalitnejšie výrobky z Maďarska za posledné obdobie si budú môcť záujemcovia pozrieť od pondelka 6. októbra v Gemersko-malohontskom múzeu na výstave Vynikajúce maďarské výrobky. Výstava bude prezentovať širokú škálu výrobkov, ktoré boli v tomto alebo minulom roku ocenené Veľkou cenou Maďarska a osvedčením „vynikajúci tovar“. Výstava potrvá do piatku 10. októbra.

Výstava sa do GMM presunie z banskobystrického Stredoslovenského múzea, kde trvala tento týždeň. Ako na slávnostnom otvorení výstavy uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Maďarskej republiky György Gilyán, východné regióny Slovenska aj Maďarska majú pred sebou veľký rozvoj a budú mať čoraz väčší význam. Výstava „veľvyslancov maďarskej kvality“ v Banskej Bystrici môže podľa neho prispieť k tomu, aby sa tieto regióny rozvíjali spoločne.

Spolupráci pomôže najmä rozvoj infraštruktúry medzi regiónmi, v prípade Banskobystrického kraja napríklad aj mosty cez Ipeľ. „Na maďarsko-slovenskú cezhraničnú spoluprácu bude zo zdrojov rozpočtu Európskej únie na roky 2007 až 2013 poskytnutá suma spolu 176,5 milióna eur. K nej prispeje Maďarsko z vlastných zdrojov sumou 104 miliónov eur a Slovensko sumou 72,5 milióna eur. Takúto finančnú injekciu ešte nedostal žiaden z prihraničných zanedbaných regiónov,“ uviedol Gilyán. Dodal, že hoci sa obchod medzi Slovenskom a Maďarskom zvyšuje ročne o 30 až 40 percent, stále sú v tejto oblasti rezervy.

Zdroj: SITA, Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross