No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Klenovec patril cez víkend tradičným folklórnym slávnostiam

Počas uplynulých troch dní patrila obec Klenovec v Rimavskosobotskom okrese tradičným folklórnym slávnostiam. Na 32. ročníku Klenovskej rountovky vystúpili domáce i zahraničné folklórne súbory, ľudové zvyky ožili nielen na pódiu ale aj v rôznorodých dvoroch, na jarmoku remesiel, v súťažiach a iných sprievodných podujatiach.

„Cieľom gemersko-malohontských folklórnych slávnosti, je hlavne zachovať  tradičnú ľudovú kultúru nášho regiónu, krásneho Gemera-Malohontu,“ uviedla pre Rimava.sk Stanislava Zvarová, riaditeľka a dramaturgička slávností. Ako ďalej spomenula, tento rok bola na Klenovskej rontouke obnovená tradícia prezentácie obcí. „V komornom programe Roztratené zrnká sa prezentovali obce Filier, Ratkovské Bystré, Hrlica, Krokava. Navštívili sme starších obyvateľov, ktorí boli ochotní porozprávať nám o svojom živote, zaspievať pesničky, porozprávať o zvykoch, ktoré dodržiavajú. Vďaka nim sme toto všetko za pomoci dobrých režisérov mohli priniesť na scénu,“ povedala Zvarová.

Novinkou bol aj ovčiarsky dvor, kde prebiehali súťaže vo varení guľáša či o klenovecký syrec, ktorého tradícia siaha až do čias Márie Terézie. Návštevníkov vítal aj Klenovský dvor, dvor pre deti, Lomovský, U starých mám, Rezbársky,  Gazdovský či Poľovnícky. Mnohé dvory ponúkali gastronomické špeciality, rovnako s príchuťou ľudových zvykov.

[flashvideo filename=http://www.rimava.sk/video/rontouka_2010_1.flv /]

V piatok, v prvý deň slávností sa vo večernom programe predstavil Ján Ambróz s ľudovou hudbou Borievka, v sobotu bola na programe okrem iného prehliadka heligonkárov, súťaž ľudových hudieb, vystúpili zahraničné kolektívy a folklórne súbory – jubilanti z regiónu, súbor Sinec, Új Gömör, Háj a Rimavan. Včera návštevníci mohli vidieť program detských folklórnych súborov, súčasťou festivalu boli aj evanjelické služby Božie.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross