No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Tento týždeň výstava najlepších maďarských výrobkov v GMM

6. októbra 2008 |  | |

V pondelok, 6. októbra otvorili v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) výstavu niekoľkých desiatok druhov najkvalitnejších výrobkov z Maďarska. Najväčšie zastúpenie na putovnej výstave, ktorá do Rimavskej Soboty prišla z Banskej Bystrice, majú výrobky z  porcelánu. Okrem nich tu návštevník môže nájsť obrazy, knihy, školské pomôcky a hračky pre deti, ako aj niekoľko druhov cestovín. Široké spektrum výrobkov dopĺňajú maliarske farby, brúsne kotúče, ale i detský inkubátor. Podľa slov riaditeľky GMM Oľgy Bodorovej výstava, ktorá váži až 7,5 ton, bola pripravovaná za veľmi krátky čas, napriek tomu zachytáva veľké časové obdobie. Podľa jej slov výstava by mala upozorniť aj na čerpanie finančných prostriedkov z eurofondov.

„To, že výstava prišla priamo z Banskej Bystrice do Rimavskej Soboty, predstavuje dobrú partnerskú spoluprácu v rámci BBSK,“ vyjadril sa na jej dnešnom slávnostnom otvorení podpredseda BBSK pre rozvoj menšinovej politiky Jozef Šimko, ktorý verí, že výstava sa stane tradíciou a kvalitné slovenské výrobky sa budú prezentovať v Maďarsku, čo by malo prispieť k tomu, aby sa tieto regióny rozvíjali spoločne. Podľa jeho slov pohraničné regióny Borsod-Abaúj- Zemplén a BBSK majú na cezhraničnú spoluprácu zo zdrojov Európskej únie na roky 2007-2013 vyčlenených viac ako 170 mil eur. Takúto podporu podľa neho ešte nedostal žiadny z pohraničných regiónov a je na krajoch, aby ju využili.

Finančná injekcia pre zanedbané regióny bude zameraná na obchodnú infraštruktúru, turistiku, vzdelávanie, vodné hospodárstvo, nakladanie s odpadmi, rozvoj ciest a stavbu mostov.

Otvorenia sa zúčastnili niektorí poslanci BBSK z okresu Rimavská Sobota, prednostka obvodného úradu Jana Uhrinová, generálny konzul Maďarskej republiky na Slovensku János Szerencés, zástupca maďarského ministerstva zahraničných vecí Jenő Hámori.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross