No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Poslancov žiadajú, aby prijali desať záväzkov. Pred NR SR bojujú za lepšie zdravotníctvo aj primátori Jelšavy a Revúcej

Zdroj: BBSK

Zástupcovia troch krajov, primátori, starostovia a zástupcovia odbornej lekárskej verejnosti dnes pred Národnou radou SR predstavili Memorandum za lepšie zdravotníctvo. O dnešnej udalosti informovala vedúca oddelenia komunikácie BBSK Lenka Štepáneková.

Poslancov zástupcovia memoranda žiadajú, aby proces rokovania o tomto návrhu zastavili. Dožadujú sa, aby poslanci návrh dopracovali a pred prijatím zákona prijali 10 silných garancií a záväzkov voči vláde a ministerstvu zdravotníctva.

Článok pokračuje pod reklamou


„Zabrániť zhoršeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti optimalizáciou lôžok v nemocniciach, bez súbežnej koordinovanej revitalizácie ambulantnej sféry, malo za cieľ dnešné vystúpenie regionálnych politikov a zástupcov odbornej lekárskej verejnosti pred Národnou radou SR,“ uviedla Štepáneková.

Pred budovou parlamentu vystúpil aj podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja a líder tejto iniciatívy Ondrej Lunter. Prijatie tohto zákona v jestvujúcej podobe a zásahy do nemocničnej siete považuje za nezodpovedné dobrodružstvo a nebezpečný nezvratný hazard.

„S najvyššou naliehavosťou upozorňujeme, že súčasný systém slovenského zdravotníctva drží už iba silou vôle zdravotníkov a na úkor zdravia pacientov. Zdravotníctvo potrebuje zmeny, ale zároveň varujeme, že každý ďalší nevydarený alebo necitlivý zásah v ktoromkoľvek segmente systému môže spôsobiť kolaps celého systému,“ uviedol Lunter.

Článok pokračuje pod reklamou


„Návrh optimalizácie lôžok v ústavnej starostlivosti bez paralelnej koordinovanej revitalizácie ambulantnej sféry prinesie zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti, preto lekári i zástupcovia regionálnych a miestnych samospráv pred takýmto krokom varujú a poslancov vyzývajú, aby sa tak nestalo,“ informovala Štepáneková.

Jednou z predstaviteliek memoranda je aj kardiologička Andrea Baníková, ktorá pôsobí v regiónoch Gemer a Novohrad. Pred NR SR sa vyjadrila, že zdravotný systém môžeme označiť za fungujúci len vtedy, ak fungujú aj všetky jeho súčasti.

„Je to ako jemná mechanika hodinového strojčeka – zlyhá jedno koliesko, skolabuje celý systém. Ak sa teraz nepoučíme a nezačneme riešiť zdravotníctvo koncepčne, ruka v ruke ambulantnú aj ústavnú zdravotnú starostlivosť, nastanú nezvratné procesy zhoršenia dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti na Slovensku,“ vyjadrila sa Baníková. Dodala, že sa stane zodpovednosťou každého poslanca, ktorý za znenie takej reformy, akú doposiaľ predkladali, zdvihne ruku.

Predstavenia memoranda sa zúčastnili aj primátor mesta Jelšava Milan Kolesár a primátor mesta Revúca Július Buchta.

Július Buchta tiež prezentoval svoje obavy z pripravovanej reformy. Uviedol, že zdravotná starostlivosť, ubúdajúci lekári a zdravotný personál je problém, ktorý trápi celé Slovensko.

„Oveľa viac to však cítiť v najmenej rozvinutých okresoch, ako je napríklad okres Revúca. Je teda najvyšší čas venovať sa podpore ambulantných sietí a zároveň zvážiť kategorizáciu nemocníc s ohľadom na dostupnosť lekárov pre občanov,“ vyjadril sa Buchta a doplnil, že rozvoj regiónov priamo závisí od kvalitnej a dobre dostupnej zdravotnej starostlivosti. „Život v najmenej rozvinutých okresoch je už aj tak dosť komplikovaný a ťažký aj bez toho, aby sme sa museli doslova prosiť o zachovanie základných práv v oblasti zdravotníctva,“ opísal Buchta.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross