No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Poltári sa dnes Vláda SR bude zaoberať juhom stredného Slovenska

6. júna 2012 |  | | |

Cestná infraštruktúra, podpora priemyslu a poľnohospodárstva, rozvoj zamestnanosti, podpora občianskej vybavenosti a rozvoj cestovného ruchu sú priority okresov Poltár, Revúca a Rimavská Sobota podľa analýzy ich sociálno-ekonomickej situácie, ktorou sa má zaoberať Vláda SR na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Poltári. Podľa predloženého návrhu uznesenia má vláda uvoľniť zo svojej rezervy tri milióny eur, z toho pol milióna na dobudovanie polikliniky v Poltári, použitie zvyšku nie je v návrhu konkretizované.

V okrese Rimavská Sobota, ktorý má takmer 83-tisíc obyvateľov, bola podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny k 30. aprílu evidovaná nezamestnanosť na úrovni 34,59 percenta, čo je najviac spomedzi všetkých okresov Slovenskej republiky. Okres Revúca, kde žije vyše 40-tisíc ľudí, je s 31,32-percentnou nezamestnanosťou hneď na druhom mieste a miera nezamestnanosti v okrese Poltár s vyše 22-tisíc obyvateľmi dosiahla ku koncu apríla 26,12 percenta. Ako sa uvádza v predloženom materiáli, vysoká miera nezamestnanosti v týchto okresoch je spôsobená dlhodobou tendenciou znižovania existujúcich pracovných miest, nízkou vzdelanostnou úrovňou obyvateľstva a s tým súvisiacou migráciou kvalifikovanej pracovnej sily do vyspelejších regiónov Slovenska, ale aj zaostalou technickou a sociálnou infraštruktúrou.

Ako najdôležitejšia priorita nielen pre tieto okresy sa v materiáli uvádza dobudovanie rýchlostnej cesty R2 od Zvolena cez Lučenec a Rimavskú Sobotu do Košíc, v oblasti cestnej infraštruktúry je tiež potrebné zrekonštruovať cestu prvej triedy v úseku Tisovec – Brezno. O preklasifikovaní tejto bývalej druhotriednej cesty II/530 na prvotriednu rozhodla vláda na výjazdovom rokovaní v Tisovci v septembri 2007, vtedy tiež uložila vtedajšiemu ministrovi dopravy Ľubomírovi Vážnemu realizovať výstavbu R2 zo Zvolena do Košíc do konca roka 2012.

Ako jeden z možných spôsobov podpory cestovného ruchu na juhu Banskobystrického kraja sa v predloženej analýze uvádza aj využívanie bývalých zvrškov zrušených železničných tratí na budovanie cyklotrás. Za týmto účelom by mala vláda rozhodnúť o prevode bývalej železničnej trate Rimavská Sobota – Poltár do majetku Banskobystrického samosprávneho kraja za jedno euro.

Analýzu predkladá premiér Robert Fico, ktorý ešte ako opozičný politik koncom januára hovoril, že ak bude Smer-SD vo vláde, tak prvé výjazdové rokovanie nového kabinetu bude smerovať do regiónu Rimavskej Soboty a Poltára. "Vláda musí na tomto rokovaní okamžite rozhodnúť o financovaní rýchlostnej cesty od Zvolena smerom na Lučenec a Rimavskú Sobotu,“ povedal vtedy Fico. Spomenul tiež, že pomoc potrebuje aj skláreň v Poltári, ktorá sa dostala do konkurzu.

Na dnešné rokovanie vlády prizvali aj podpredsedníčku Národnej rady SR Janu Laššákovú, poslancov parlamentu za Smer-SD Jozefa Ježíka, Michala Bagačku a Jaroslava Demiana ako aj predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku, riaditeľa odboru regionálneho rozvoja Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Laššáka, primátora Poltára Pavla Gavalca, primátorku Revúcej Evu Cireňovú a primátora mesta Rimavská Sobota Jozefa Šimka.

Zdroj:  SITA


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross