No active "ca-sidebar-197687" sidebar

SOŠOS: Pre zákazníkov pripravia známe aj netradičné jedlá českej kuchyne. Medzi nimi aj „čápy s mákem“

25. novembra 2013 |  | |

cierny-orolTento týždeň sa v prevádzke Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOS) Čierny orol na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote opäť raz ponesie v znamení zahraničnej kuchyne. Tentokrát sa od pondelka, 25. novembra, študenti pod vedením Radoslava Čílu zo SOŠOS, ktorý je garantom akcie, motivovali českou kuchyňou. Ako pre Rimava.sk Radoslav Číla prezradil, pripravia bohaté variácie tradičných aj netradičných jedál z krajiny, odkiaľ pochádza. Okrem známeho knedlo, vepřo, zelo a staročeskej sviečkovej v novom šate sa inšpirovali aj jedlami Švejkovej doby. Podľa Čílu špecialitou budú smažené tvarůžky podľa pani domácej Jozefa Švejka, ktorá mu ich robievala. Pripravia však aj rôzne variácie knedlíkov (houskové, chlpaté, karlovarské či bramborové alebo so slaninkou špekové), ktoré sú v porovnaní so slovenskou kuchyňou hutnejšie.
Bc. Radoslav ČílaPo prvýkrát v Rimavskej Sobote budú podávať „čápy s mákem“, ktoré podľa Čílu patria k neznámym jedlám nielen na Slovensku ale dokonca ešte miestami aj v Čechách. Ako 54-ročný rodák z Poděbrad poznamenal, ide o tradičné jedlo z južných Čiech, ktorého objednávanie v reštauráciách vyvoláva skôr humorné reakcie. Zároveň vysvetlil, že nejde o bociana (v češtine čáp, pozn red.) a ani o mäsité jedlo ale o opražené noky zo zemiakovej kaše. Tá je zmiešaná s krupicou alebo hrubou múkou, obalená v maku s cukrom a zaliata rozvareným slivkovým kompótom.

Podľa riaditeľa SOŠOS Jaroslava Bagačku pripravujú podobné akcie s majstrami a študentmi už tradične a pre českú kuchyňu sa rozhodli aj kvôli tomu, že zákazníci si od tejto kuchyne po rozdelení Československa trochu odvykli. Ako spomenul, v rámci blížiaceho sa Adventu sa zamerajú na prípravu vianočných jedál, po Novom roku chystajú opäť týždeň gréckej kuchyne. Riaditeľ školy zároveň dodal, že jednou z nedávnych úspešných gastronomických aktivít bol týždeň slovenskej kuchyne v Maďarsku, ktorý býva málokedy. V partnerskej strednej škole v Egri sa ho zúčastnili štyria študenti a dvaja majstri. „Bolo to veľmi úspešné,“ zhodnotil Jaroslav Bagačka.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross