No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Študenti si pripomenuli Deň jabĺk

Na Strednej odbornej škole technickej a agropotravinárskej (SOŠ TaAP) v Rimavskej Sobote si opäť pripomenuli Deň jablka - Apple day, známeho aj ako Deň pôvodných odrôd jabĺk. Tento sviatok má tradíciu v Anglicku. Pripomína sa každý rok 21. októbra, alebo najbližšie k tomuto termínu. Iniciovala ho britská organizácia Common Ground v roku 1990. Podstatná myšlienka tohto dňa spočíva v tom, aby človek nikdy nezabudol, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti. Jablko sa na Slovensku stalo aj iným symbolom - boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu.

Kyslé, sladké, červené, zelené, žlté, voňavé, šťavnaté, pevné aj sypké...Jonatánky, Hany, Goldstary, Luny, Oriony, Rajky, Vandy... Vraj ich existuje viac ako 20 tisíc druhov. Od. 1. do 8. októbra sme na škole mali výstavku 62 pôvodných odrôd z nášho regiónu. Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Každý šťavnatý kúsok jablka zásobuje naše telo energiou, vďaka obsahu ovocných kyselín spoľahlivo uhasí smäd a dobre zasýti. Veľmi veľa výživných látok sa nachádza už v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať. Jedno jablko denne má regeneračné a detoxikačné účinky na náš organizmus, pôsobí ako „domáci lekár“. Ak ho budeme mať denne na jedálnom lístku, s veľkou pravdepodobnosťou sa vyhneme mnohým chronickým zdravotným problémom.

Informácie o sviatku, jablkách a ich výživovej hodnote si mohli všetci prítomní v škole prečítať na nástenkách, v jazykoch ktoré sa na škole vyučujú: v slovenčine, maďarčine, angličtine, nemčine. Počas trvania výstavy bola na škole vyhlásená súťaž o najväčšie a najmenšie jablko. Odborná komisia v zložení Štefan Faršang tajomník Okresného výboru Slovenského zväzu záhradkárov, riaditeľ školy Karol Kisantal a zástupkyňa Agnesa Daňková vyhodnotila príspevky a rozhodla. Súťaž o najväčšie jablko vyhral žiak IV. D triedy Nikolas Bálint a o najmenšie jablko žiak II. DR triedy Alex Varga, ktorí získali sladkú jablkovú odmenu. Všetci zúčastnení dostali za zapojenie sa do súťaže 100% jablkovú šťavu od firmy OVD GemerProdukt Valice.

Po dohode s vedúcou jedálne, bol aj jedálny lístok prispôsobený tomuto dňu. V školskej jedálni si stravníci mohli prečítať informácie o vplyve konzumácie jablka na ľudský organizmus a jeho nutričnej hodnote. Za prípravu obeda ďakujeme našim šikovným tetám kuchárkam.

Zdroj a Foto: Dagmar Vašová


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross