Epidemiologická situácia sa na Slovensku podľa Ministerstva zdravotníctva SR mierne zlepšuje, vďaka zodpovednosti a dôslednému dodržiavaniu opatrení v uplynulých mesiacoch čísla hospitalizovaných pacientov s COVID-19 v nemocniciach klesajú, čo je kľúčový rozmer pre štatistiky.
Od pondelka sa okresy Rimavská Sobota, Poltár a Lučenec nachádzajú v prvom stupni varovania (ružová farba), okres Revúca je druhom stupni varovania (červená farba) a okres Rožňava je oranžový – v druhom stupni ostražitosti.
Článok pokračuje pod reklamou
RÚŠKA A RESPIRÁTORY
V prvom a v druhom stupni ostražitosti (žlté a oranžové okresy) bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Ľudia okrem rúška môžu použiť aj šál alebo šatku. V ostatných okresoch je v interiéri povinný respirátor.
zatvorené (okrem kúpelov na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov).
Červené okresy (II. stupeň varovania):
zatvorené (okrem kúpelov na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov).
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
jedna osoba na 15 m, najviac však 10 zákazníkov.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
maximálne 30 percent kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
maximálne 50 percent kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.
Podmienka pre interiérové služby akvaparkov:
očkovanie (14 dní po 2. dávke mRNA, 4 týždne po 1. dávke vektorovej v., 14 dní po 1. dávke, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19) alebo testovanie (najviac 72 hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 hodinový AG test)
DIVADELNÉ, HUDOBNÉ, FILMOVÉ A INÉ umelecké prevádzky
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
zatvorené.
Červené okresy (II. Stupeň varovania):
iba sediace publikum - max. 50 percent kapacity, ale najviac 200 ľudí v exteriéri a 150 v interiéri
konzumácia iba v exteriéri.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
iba sediace publikum – max. 50 percent kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri
konzumácia iba v exteriéri.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
pre sedenie max. 50 percent kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, pre státie max. 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri,
konzumácia aj v interiéri – max. 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti pri jednom stole.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
pre sedenie v interiéri max. 50 percent kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri max 75 percent kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie max. 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri konzumácia aj v interiéri – max 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti (žlté okresy).
Zelené okresy (Monitoring)
v interiéri najviac 500 ľudí, v exteriéri najviac 1 000 ľudí.
UMELÉ KÚPALISKÁ
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
max. 6 zákazníkov.
Červené okresy (II. stupeň varovania):
max. 10 zákazníkov.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
max. 10 zákazníkov.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
max. 30 percent kapacity.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
50 percent kapacity.
KABÍNKOVÉ LANOVKY
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
Zakázané.
Červené okresy (II. stupeň varovania):
- kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti,
- kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 25 percent kapacity, alebo členmi jednej domácnosti.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti,
kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 25 percent kapacity, alebo členmi jednej domácnosti.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
- kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti,
- kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 50 percent kapacity alebo členmi jednej domácnosti.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení.
Zelené okresy (Monitoring):
kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení.
UBYTOVANIE V HOTELOCH ČI PENZIÓNOCH
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti.
Červené okresy (II. stupeň varovania):
kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
kapacita izieb nie je obmedzená.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
kapacita izieb nie je obmedzená.
Zelené okresy (Monitoring):
kapacita izieb nie je obmedzená.
REŠTAURÁCIE A KAVIARNE
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
pokrmy a nápoje nie je možné konzumovať v interiérových častiach prevádzky,
povolené letné terasy (2 metre medzi stolmi),
konzumácia jedla a nápojov len po sediačky
povinnosť mať nasadené rúško/respirátor, ak zákazníci práve nekonzumujú.
Červené okresy (II. stupeň varovania):
pokrmy a nápoje nie je možné konzumovať v interiérových častiach prevádzky,
povolené letné terasy (2 metre medzi stolmi),
konzumácia jedla a nápojov len po sediačky,
povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
pokrmy a nápoje nie je možné konzumovať v interiérových častiach prevádzky,
povolené letné terasy (2 metre medzi stolmi),
konzumácia jedla a nápojov len po sediačky,
povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
povolené interiérové sedenie a konzumácia,
obsadenie jedného stolu najviac 4 osoby, alebo osoby z jednej domácnosti,
odstup 2 metre medzi stolmi,
povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
povolené interiérové sedenie a konzumácia,
obsadenie jedného stolu najviac 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti,
odstup 2 metre medzi stolmi,
povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
Zelené okresy (Monitoring)
počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nie je obmedzený,
povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
FITNESS CENTRÁ
Článok pokračuje pod reklamou
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
10 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.
Červené okresy (II. stupeň varovania):
10 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
15 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
20 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
Zelené okresy (Monitoring):
50 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
GALÉRIE, MÚZEÁ, VÝSTAVY
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
len individuálne prehliadky.
Červené okresy (II. stupeň varovania):
len individuálne prehliadky.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
hromadné prehliadky v skupinách najviac do 10 osôb.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
hromadné prehliadky v skupinách najviac do 15 osôb.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
hromadné prehliadky v skupinách najviac do 30 osôb.
Zelené okresy (Monitoring):
prehliadky bez kapacitných obmedzení.
Divadelné, hudobné, filmové a iné UMELECKÉ HROMADNÉ PODUJATIA
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
zakázané.
Červené okresy (II. stupeň varovania):
- prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
maximálna kapacita 50 percent zákazníkov a maximálne 200 zákazníkov v exteriéri alebo 150 zákazníkov v interiéri,
minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností,
zakázané státie obecenstva,
neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 10 osôb mimo školských a predškolských zariadení.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
- prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
maximálna kapacita 50 percent zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností,
zakázané státie obecenstva,
neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 25 osôb v interiéri a 50 osôb v exteriéri mimo školských a predškolských zariadení.
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
maximálna kapacita 50 percent sediacich zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
státie zákazníkov – maximálna kapacita do 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri,
konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná,
konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 4 osoby pri stole, rozostupy medzi stolmi 2 m.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
maximálna kapacita 50 percent sediacich zákazníkov v interiéri alebo 75 percent sediacich zákazníkov,
v exteriéri, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
státie zákazníkov, maximálna kapacita do 100 osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri,
konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná,
konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch - max 6 osôb pri stole, rozostupy 2 m.
Zelené okresy (Monitoring):
prekrytie úst a nosa,
maximálna kapacita do počtu 1000 účastníkov v exteriéri alebo 500 účastníkov v interiéri.
SVADOBNÉ HOSTINY, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania
Bordové okresy (III. stupeň varovania):
zakázané.
Červené okresy (II. stupeň varovania):
zakázané.
Ružové okresy (I. stupeň varovania):
v 1. stupni varovania (ružová): interiér do 25 osôb, exteriér do 50 osôb
(! nemôžu sa uskutočniť v interiéri reštaurácií, keďže tie sú v ružových okresoch zatvorené)
Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
interiér do 50 osôb, exteriér do 100 osôb.
Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb
Zelené okresy (Monitoring):
státie: do 50 percent kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1 000 osôb o sedenie: do 75 percent kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1 000 osôb
Podmienka:
Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (14 dní po 2. dávke mRNA vakcíny, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19.
Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.