No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FS Háj tromfol aj známe súbory, na celoštátnej súťaži skončil tretí

21. mája 2012 |  | |

Historický úspech nielen pre rimavskosobotský folklórny súbor Háj ale aj pre región, tak zhodnotil výsledky sobotňajšej celoštátnej súťaže tvorivých choreografií vedúci súboru Peter Haás. V konkurencii najlepších folkloristov Slovenska skončili Hájisti tretí, pre mnohých neznámy súbor na pódiu prekvapil porotcov aj mnohých divákov.

V Dome kultúry v Rimavskej Sobote sa uplynulú sobotu, 19. mája, stretla folklórna elita Slovenska, víťazi krajských kôl. Hostiteľské mesto malo po prvýkrát v súťaži aj svojho zástupcu, folklórny súbor (FS) Háj, predstavil sa s choreografiou z Rejdovej a Gemerskej Polomy. "Chceli sme prezentovať pestrosť folklóru v rámci jednej doliny," vysvetlil pre Rimava.sk vedúci súboru. Ako dodal, Háj sa pred 10 rokmi ako jeden z prvých súborov na Slovensku vydal cestou  „autentického“  folklóru, v snahe prezentovať ľudové tradície v čo najčistejšej podobe.  Ich vystúpenie ocenili  fundovaní odborníci , podľa Haása pozostávala porota z významných členov-nestorov  slovenskej folklórnej obce. Tí napokon rozhodli o tom, že Hájisti uzatvárali trojicu najlepších súborov, prvenstvo si odniesol Technik z Bratislavy, druhý skončili Nadšenci z Trenčína.

"Byť tretí na Slovensku je skvelé. Tento výsledok však nie je v žiadnom prípade  náhodný, len potvrdzuje našu dlhodobú a intenzívnu snahu definitívne posunúť náš súbor do slovenskej špičky. Urobíme všetko pre to, aby sme tento výsledok naďalej potvrdzovali. V 35-ročnej histórii súboru je to jednoznačne najväčší úspech, veď sme obstáli  v konkurencii  kolektívov  zvučných mien s neporovnateľným finančným zázemím a všeobecnou podporou," zhodnotil Peter Haás. Ako doplnil, celá súťaž aj večerný galaprogram boli na vysokej úrovni, pod diváckou účasťou sa však čiastočne podpísal semifinálový hokejový zápas slovenskej reprezentácie.

Zdroj: Rimava.sk



Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross