No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Múzeum návštevníkom predstaví župnú zástavu

26. apríla 2011 |  | 

Zástavu Gemerskej župy so žrďou z obdobia panovania Márie Terézie predstaví Gemersko-malohonstké múzeum svojim návštevníkom ako predmet mesiaca máj. Ide o zbierkový predmet  z historického fondu múzea, do ktorého sa dostala darom. Meno darcu pritom nie je známe. Dĺžka zástavy  je 97 cm a šírka 56 cm, žrď je dlhá takmer tri metre.

Ako Rimava.sk informovala historička Eva Ádámová, zástava je vyhotovená z červenej tkaniny  a po obvode má zlatými niťami bohato vyšívané rastlinné ornamenty. V strede averzu sa nachádza erb Gemera a nápis: „VEXILLUUM IN COTTUS: GÖMÖR 1744.” Na reverze je vyobrazený erb Uhorska a nápis: „DULCE EST PATRIA MORI”. "Žrď je drevená s mosadznou špicatou násadkou. Je to ručná práca, ktorej výrobca a pôvod sú neznámi," priblížila Ádámová.

Datovanie vzniku župnej zástavy podľa jej slov spadá do obdobia panovania Márie Terézie. Jej nástup na trón je spojený s vypuknutím vojny o rakúske dedičstvo (1740 - 1748), ktorej sa nemohol vyhnúť ani Gemer. V tom čase bol županom Gemera gróf Pál Balassa (1744 - 1770), podžupanom András Török (1741- 1745) a župným sídlom Plešivec. Rimavská Sobota v tom čase  bola  sídlom Malohontského dištriktu, ktorý mal vlastnú  samosprávu, ale úradne patril k Hontianskej župe. K prvému zjednoteniu Gemera a Malohontu došlo až v roku 1786, počas panovania Jozefa II. (1780-1790).

"Rok 1744 bol míľnikom Gemerskej župy aj z iného hľadiska. Gróf Pál Balassa pri svojej inaugurácií za župana 9. júna 1744 bol prvým, kto namiesto latinčiny privítal prítomné stavy v maďarskom jazyku," uviedla historička a dodala, že počas jeho pôsobenia sa aj zápisnice zo župných zhromaždení písali po maďarsky.

V roku 1744 vypukla tiež druhá vojna proti Prusku. Panovníčka Mária Terézia (1740 - 1780) bola nútená znova požiadať uhorskú šľachtu o pomoc. Na čele gemerského šľachtického vojska stál sám župan Pál Balassa, ale v pluku sa našli aj mená slávnych gemerských rodín, ako Máriássy, Szentmiklóssy, Vécsey, Kubínyi  alebo Czékus.  "Možno práve jeden z nich bol tým, kto zachránil župnú zástavu pre budúce generácie," konštatovala Ádámová.

Zdroj: Rimava.sk, GMM (PhDr. Eva Ádámová)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross