No active "ca-sidebar-197687" sidebar

GMM: Noc v múzeu prekonala vlaňajšiu návštevnosť

16. mája 2011 |  | 

Presne 808 návštevníkov zaznamenali v Gemersko-malohontskom múzeu počas sobotňajšieho podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa konalo po siedmykrát. Ako pre Rimava.sk ďalej uviedla riaditeľka múzea Oľga Bodorová, návštevnosť tak opäť prekonala minuloročnú, kedy  nočná atmosféra v múzeu prilákala 777 ľudí.

Podľa slov riaditeľky aj tento ročník akcie dopadol na výbornú a k spokojnosti pracovníkov múzea. Návštevníci mohli vidieť ukážky staromaďarského bojového umenia, na nádvorí bola postavená jurta. Ako Bodorová uviedla, s veľkým úspechom sa stretlo aj vystúpenie džezmenov. Deti kreslili svoje sny, pripravená bola aj vedomostná súťaž, výstava Michala Jakabčica Biely sen a prehliadka dejín slovenského školstva. Zaujali aj stále expozície a výstavy múzea, sprístupnený bol aj almanach Der Blaue Reiter/ Modrý jazdec z roku 1912.

Svoje brány v sobotu, 14. mája, nezavrela ani rimavskosobotská Mestská galéria. Ako Rimava.sk informovala Gabriela Garlatyová, do priestorov galérie prišlo približne dvesto ľudí, na ktorých okrem výstavy Ivana Slovenčáka s názvom Džukel čávo čakal aj samotný umelec. V galérii sa počas celého večera kreslilo, návštevníci si odniesli kresby, ktoré priamo na mieste vytvoril Ivan Slovenčák, i vlastné výtvory.

Do tradičnej oslavy múzejníctva, Noci múzeí a galérií, sa tento rok na celom Slovensku zapojilo viac ako 80  múzeí a 23 galérií vo vyše 50 mestách. Nápad otvoriť múzeá a galérie sa zrodil pred siedmimi rokmi v hlavách zamestnancov francúzskeho ministerstva kultúry, ktorí sa pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí rozhodli spojiť v jeden deň a jednu noc všetky múzeá a galérie v Európe. Popri štandardnej prehliadke expozícií a výstav návštevníkov zabáva bohatý sprievodný program. Podľa informácií usporiadateľov La Nuit européenne des musées navštívilo vlani európske kultúrne inštitúcie počas jednej noci takmer milión návštevníkov. Cieľom je prezentácia špecifickej činnosti múzeí a galérií a zároveň pripomenutie ich významu pri uchovávaní a prezentácii kultúrneho dedičstva.

Zdroj: Rimava.sk, SITA


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross