No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Lukovištiach otvorili pamätnú izbu básnika Ivana Kraska

14. júla 2008 |  | 

V sobotu, 12. júla, v obci Lukovištia otvorili pamätnú izbu básnika, zakladateľa slovenskej poézie Ivana Kraska. Stála expozícia je zameraná na roky mladosti, štúdií a prác v zahraničí.
Otvorená bola pri príležitosti celonárodnej pietnej spomienky na jedného z najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej moderny Ivana Kraska, pri príležitosti 50 výročia jeho úmrtia.

Do Kraskovho rodiska prišli aj jeho dvaja vnukovia Ivan a Boris Botto a vnučka Janka Bujnová. Ivan žije v Rakúsku, Boris v Dunajskej Strede a Janka v Seredi. Potomkovia a rodina Ivana Kraska „Svojho starého otca som vnímal vyložene tak, ako dieťa vníma svojho starého otca - bez pocitu nejakej výnimočnosti alebo významnosti,“ takto si spomína najstarší z vnukov Ivana Kraska - Boris Botto. „V čase jeho smrti som mal trinásť rokov,“ povedal pre Rimava.sk Botto a dodal, že otázky, ako, čo, dôležitosť a význam starého otca, išli vtedy bokom. Ako poznamenal, starý otec ich neviedol k pokračovaniu svojho umenia. „Občas nás pustil na významnejšie návštevy, kde sa vystriedalo množstvo významných ľudí. Zamiešali sme sa tam, počúvali a potom sme vypadli,“ uzavrel.
Ako pre Rimava.sk povedala starostka Lukovíšť Alena Segedyová, myšlienka zriadenia pamätnej izby pre ich rodáka, ktorý je v zároveň Lukovištiach pochovaný, sa zrodila na jeseň minulého roku. „Práce sa rozbehli v marci tohto roka,“ uviedla Szegedyová, podľa ktorej pamätná izba sa nachádza v priestoroch, kde predtým bola nevyužitá knižnica a klubovňa. Ako poznamenala, na pamätnej izbe v priebehu piatich mesiacov postupne vykonali interiérové úpravy miestností, vyrovnali sa podlahy a steny, pribudol sadrokartonový strop a vymenili sa zárubne. Fiančné prostriedky na rekonštrukciu vo výške približne 120 tis. korún čerpali z Ministestva kultúry SR, z podpory predsedu vlády Roberta Fica a predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Milana Murgaša, ktorý sa osláv priamo zúčastnil.

Celonárodná pietna spomienka na národného umelca Ivana Kraska trvala od 11. do 12 júla. Začala sa otvorením výstavy Život a dielo básnika Ivana Kraska v Gemersko-Malohontskom múzeu. Pokračovala medzinárodnou vedeckou konferenciou o básnikovi a poetickým večerom pri Kraskových básňach. Samotnému otvoreniu Pamätnej izby v Lukovištiach predchádzali služby božie v kostole evanjelickej cirkvi a pietna spomienka na lukovištianskom cintoríne. Oslavy ukončil kultúrny program Folklórneho súboru Vepor a divadelné predstavenie Zmätky – statky od Terézie Vansovej, potom nasledovala zábava do bieleho rána.

Pietna spomienka na Krasku sa uskutočnila v rámci Dní obce pri príležitosti 495. výročia zmienky o nej.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross