No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mladá Rimavskosoboťanka v Dubline očarila porotu svojím receptom, domov si odniesla zlato

12. februára 2018 |  | 

Mladá kuchárka z Rimavskej Soboty sa zúčastnila medzinárodnej súťaže Chef Ireland Culinary Competitions Food & Bev Live 2018 v Írskom Dubline. Maturantka Erika Rajtúková zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb má za sebou medzinárodný úspech a domov si doniesla suvenír v podobe zlatej medaily. Pre Rimava.sk Erika priblížila svoje zážitky a detaily súťaže.

„Súťažila som v kategórii Juniori do 21 rokov a spoločne s partnerom Matejom z Bratislavy sme reprezentovali Slovensko, aj keď sme súťažili každý sám za seba, navzájom sme si držali palce,“ priblížila Erika. Celá súťaž začala tým, že ich rozdelili každého k vlastnému sporáku a vrámci svojej kategórie súťažili všetci naraz. „My sme boli v kategórii írska bravčová panenka, to bola základná surovina,“ hovorí. Úlohou bolo čo najlepšie zvládnuť vlastný vymyslený recept do 35 minút. Ešte pred samotným spustením časového limitu si súťažiaci spravili hrubú predprípravu v podobe očistenia zeleniny. „Navariť sme museli dve porcie. Jedna išla na výstavu a druhá porotcom, tí nás sledovali aj počas celého varenia. Chodili okolo nás a sledovali čo robíme, keď niekomu začalo niečo prihárať tak ho upozornili. Boli na nás veľmi milí,“ opisuje Erika. Napriek tomu však bola počas celej súťaže pod veľkým stresom, lebo ako sama hovorí je veľký perfekcionista a keď to nie je dokonalé radšej nech to nie je žiadne. V Erikinom prípade však stres nezahral žiadnu rolu a v konkurencii ďalších šiestich kuchárov z Európy suverénne zvíťazila a späť na Slovensko si doniesla zlato. Recept, ktorý očaril porotu prezradila aj nám. „Robila som panenku obaľovanú v prošute so smotanovo-vínovou omáčkou so syrom niva s vyprážaným hroznom v parmezánovom cestíčku a glazovanou zeleninou." Celý tento recept si vymyslela sama a na jeho dokonalé zvládnutie mala čas len dva týždne. „Trénovala som doma ale aj v škole, niekedy som tu bola aj do večera do šiestej a varila som pod dohľadom majsterky, ktorá ma upozorňovala a stopovala mi čas,“ hovorí.

Erika je jedna z členiek Slovenského juniorského zväzu kuchárov a cukrárov a ďalšia zahraničná súťaž ich už ako skupinu čaká v Luxembursku. „To bude o niečo náročnejšie, je to celosvetová súťaž niečo ako olympiáda. Tu už budeme variť ako skupina a každý bude mať svoju úlohu. Budeme musieť navariť 70 porcií a všetko bude veľmi prísne hodnotené,“ priblížila Erika. Keďže väčšina členov juniorského zväzu pochádza z Bratislavy tam budú aj trénovať. Kapitán tímu Daniel Melicherík im bude počas tréningov radiť a pomáhať im. Prvé stretnutie ich čaká už 2. marca, dovtedy budú musieť vymyslieť a zostaviť recept. Podľa mladej kuchárky ju však čaká ťažké obdobie pretože okrem prípravy na súťaž v Luxembursku sa musí zúčastniť aj súťaže v Banskej Bystrici, ktorá sa bude konať v apríli, keďže je členka Slovenského juniorského zväzu kuchárov a cukrárov na túto súťaž dostala pozvánku automaticky a musí sa jej zúčastniť. „Okrem súťaží ma v marci čaká písomná maturita a v apríli zas praktická, bude to náročné,“ dodala.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross