Ukrajinský boršč, zakarpatská hovädzia roláda či Golubčiči, patria k tohtotýždňovým jedlám, ktoré ponúka Stredná odborná škola obchodu a služieb v Rimavskej Sobote. Ako pre Rimava.sk uviedol riaditeľ školy Jaroslav Bagačka, týždeň ukrajinskej kuchyne pripravili prvýkrát a to v spolupráci s novou partnerskou školou z Ukrajiny - Užgorodským Technikumom. "Prišli sem dve pani majsterky so štyrmi žiakmi. Varia typické ukrajinské jedlá, ale aj jedlá, ktoré sú typické pre zakarpatskú oblasť," povedal riaditeľ SOŠ obchodu a služieb, podľa ktorého jedlá majú často veľa spoločných prvkov so slovenskou, respektíve maďarskou kuchyňou. Ako Bagačka doplnil, v ich sortimente sa často používa hovädzie mäso, špeciálne požiadavky však nemali. "Varia z našich surovín. Samotnú prácu vykonávajú Ukrajinky v spolupráci s našimi majstrami a žiakmi," podotkol Bagačka.
Podľa Bagačku má partnerská škola z Ukrajiny, ktorú v Rimavskej Sobote zastupuje aj samotné vedenie školy, storočnú tradíciu a patrí medzi najvýznamnejšie v celej zakarpatskej oblasti. Má viac ako tisíc žiakov, na Slovensku má tri partnerské školy. Na otvorení Týždňa ukrajinskej kuchyne sa zúčastnili aj zástupcovia z partnerskej školy z Ózdu. "Tiež sa zaujímajú o ukrajinskú kuchyňu a navzájom si vymieňame skúsenosti," povedal Bagačka a podotkol, že v maďarskej škole pripravujú Týždeň slovenskej kuchyne.
Riaditeľ ukrajinskej školy Petro Gavrilko verí, že spolupráca v tento týždeň ich zblíži a upevní ešte väčšiu spoluprácu. Ako poznamenal, jedlá vyberali podľa toho, aby predstavili celú Ukrajinu z východu, zo západu či zo stredu. Gavrilko, ktorý je autorom kníh Zakarpatská kuchyňa a Zakarpatské sladkosti uviedol, že slovenská kuchyňa, sa mu páči a je mu veľmi blízka.
.
Zdroj: Rimava.sk