No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Všetky knižnice v kraji prepája nový systém

7. marca 2019 |  | | |

Chodíte do knižnice v Rimavskej Sobote a chcete si požičať knižku, ktorú aktuálne v knižnici nemajú? Možno ju majú v knižnici v Banskej Bystrici. Stačí si knižku online objednať a bude doručená do miestnej knižnice. Banskobystrický samosprávny kraj zaviedol prepojený knižnično-informačný systém do všetkých krajských knižníc, vďaka ktorému si môžu ľudia objednávať knihy z ktorejkoľvek knižnice v kraji. Rimava.sk o tom informovala hovorkyňa BBSK Marcela Glevická.

Tento nový knižnično-informačný systém s názvom Dawinci kraj spustil pri príležitosti prebiehajúceho Týždňa slovenských knižníc. Ako uviedla hovorkyňa, systém Dawinci čitateľom prináša lepšiu orientáciu vo vyhľadávaní kníh, prístup ku knihám v knižniciach v rôznych okresoch a tiež uľahčí prácu knihovníkom. „Systém je regionálne prepojený medzi všetkými knižnicami, teda napríklad ak knižku čitatelia nenájdu v knižnici v Rimavskej Sobote, ale bude dostupná v knižnici v Banskej Bystrici, môžu požiadať knižnicu, aby im knihu doručila do Rimavskej Soboty,“ priblížila s tým, že knižničný systém Úrad BBSK zavádza vo všetkých šiestich regionálnych knižniciach vo Zvolene, Lučenci, Banskej Bystrici, Kremnici, Veľkom Krtíši a Rimavskej Sobote.

„Systém zohľadňuje požiadavky 21. storočia a čitatelia si budú môcť prehliadať knižničný fond, aj realizovať objednávky aj cez mobil či tablet. V roku 2019 chceme pokračovať v elektronickom prepájaní knižníc s múzejnými knižnicami a tak poskytnúť návštevníkom kvalitné služby a určitým spôsobom sa otvoriť verejnosti. Ešte v roku 2019 plánujeme uvedený systém zaviesť aj do troch múzeí v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK,“ povedal vedúci oddelenia kultúry na Úrade BBSK Peter Černek.

„Čítanie a čítanie s porozumením, rovnako ako kritické myslenie, sú v dnešnej rýchlej dobe, kedy nie je jednoduché odhaliť relevantné zdroje a zdroje, ktoré si nezakladajú na faktoch, veľmi podstatnými schopnosťami,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter. Úrad BBSK prostredníctvom oddelenia kultúry investoval do nového knižnično-informačného systému sumu 67 120 eur. Celkovo na nákup kníh v roku 2019 vyčlenil 42 000 eur.

Rovnako BBSK pre tento rok vyčlenil finančné prostriedky na lepšie ohodnotenie zamestnancov knižníc nad rámec zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme vo výške 15 % z tarifných platov na lepšie ohodnotenie zamestnancov kultúrnych inštitúcií, kam knihovníci patria.

Aktuálne do konca týždňa prebieha vo všetkých knižniciach v Banskobystrickom kraji, rovnako ako v ostatných krajoch, Týždeň slovenských knižníc. Pre čitateľov je pripravený zaujímavý program. Knižnica Mateja Hrebendu, Rimavská Sobota v spolupráci s centrom voľného času spojili týždeň knižníc s jarnými prázdninami a pre deti v tábore pripravili Tajomnú výpravu do sveta kníh. Novohradská knižnica v Lučenci chce svojim čitateľom predstaviť aj prácu knihovníkov. Pre deti pripravila deň otvorených dverí na tému Hráme sa na knihovníka, spoločné hlasné čítanie rozprávky, kreslenie aj vymaľovanie obrázkov z rozprávky.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross