No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Pestrá ponuka cykloakcií už tento víkend. Priestor dostanú profíci aj retro bicykle na Tour de Poltár

2. júla 2020 | |  | 

Už počas najbližšieho víkendu čakajú profi aj hobby cyklistov zaujímavé akcie. Tí, čo majú chuť zasúťažiť si na čo najlepšej technike, sú očakávaní v okolí Teplého Vrchu už v sobotu, 4. júla. V poradí už tretie kolo Slovenského pohára Masters v cestnej cyklistike odštartuje časovkou jednotlivcov do vrchu. Verejné preteky pod názvom Lipovecká balada začínajú od 11-tej hodiny. Časovka jednotlivcov do vrchu odštartuje na odbočke na Hostišovce, trasa vedie cez obce Budikovany – Slizké – Lipovec. Dĺžka trate je takmer desať kilometrov s prevýšením 300 metrov. Zaregistrovať sa online môžete do dnes, 2. júla.

Ďalšia originálna partia sa stretne v nedeľu, 5. júla, kedy vyrazia od Rimavskej Soboty smerom na Poltár. Podmienkou tejto jedinečnej retro akcie je jednoprevodový bicykel a dobové oblečenie v duchu minulého storočia. Ako avizuje organizátor tejto akcie Rastislav Maňovský, môže ísť o elegantný kostým, ale aj červené trenírky a biele tielko z 80-tych rokov!

Článok pokračuje pod reklamou



„Ide sa na vlastnú zodpovednosť a za každého počasia, s výnimkou vyslovene život ohrozujúcich stavov, a tým napríklad dážď, áno vážení, nie je!" uvádzajú k vážnosti cykloplánu.
Cieľom stretnutia je pripomenutie si čias minulých, keď mali bicykle ešte len jeden prevod. „Chceme nadchnúť a naštartovať milovníkov bicyklov," pripomína Maňovský s tým, že novinkou tohto ročníka bude aj menší okruh pre menej zdatnejších smerom na Kurinec. Tú povedie súbežne Juraj Kepka. „Na sprievodnú akciu môže dôjsť každý, opäť však v dobovom oblečení, ale už na hocičom. Najlepšia čo najbizardnejšom bicykli, trojkolke a podobne," dodáva. Ak by preto niekto mal záujem a nemá po ruke vhodný bicykel, ktorý by zdôraznil originalitu tejto akcie, organizátori majú v ponuke tandem či rikšu. Tá je však najvhodnejšia pre jazdu na Kurinec, či vozenie detí v Mestskej záhrade.

Okružná jazda po Francúzsku TOUR de France má tak už druhým rokom odozvu aj v regióne Rimavskej Soboty a okolí. Nadšenci majú stretnutie na Hlavnom námestí okolo 9:40 hod. Štart bude o 10:00 spred predajne Babylon (vyústenie ulice B.Bartóka). Z Rimavskej Soboty by ich mal zrejme po križovatku pri hasičoch vyprevádzať neznámy počet bi- a tricyklistov. "Tí sa potom odpoja, aby nám nekazili fotky. Posledných trúfalcov zaženieme kameňmi max pri Antalke. Je to sprievodná akcia, nereflektuje na nich ani naša technická pomoc, ani sa na nich nebude čakať," dodáva s humorom.

Po železničnú stanicu v Poltári sa ide v skupinkách, podľa Maňovského ľahkým, spoločenským tempom. „Sprievodné vozidlo ide za posledným účastníkom a uzatvára pelotón," ubezpečil s tým, že v krčme oproti stanici si potom účastníci posedia a občerstvenia s prineseným proviantom. „Pokiaľ to tu niekto vzdá, musí si sám zabezpečiť odvoz, naše sprievodné vozidlo je už vybúkované," upozorňuje.

Z Poltára bude predpokladaný štart o 13:00. Odtiaľ si už každý rieši technickú pomoc sám, preto odporúčajú, aby aspoň skupinky mali základné náradie a sady na opravu defektov alebo náhradné duše. Cieľ je opäť pred bývalou predajňou Babylon, cieľovú čiaru tvorí tamojší retardér.

Nadšenci majú za sebou kvôli záujmu cyklistov už tento rok podobnú akciu, preteky velocipédov pod názvom Giro di Buzitka. V polovici mája sa jej zúčastnil aj otec Petra Sagana. Minulý rok začínala prvá akcia Tou de Poltár v polovici júla, viac sa dočítate v článku tu. Priekopníci jednoprevodových bicyklov zorganizovali miestnu tour do Poltára


Zdroj: Rimava.sk, FOTO: single speed club rs


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross