No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Je to oficiálne: Tunel Soroška zatiaľ nebude, podľa NDS chýbalo stavebné povolenie

9. júla 2020 | |  | 
Zdroj: NDS

Projekt je podľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) nerealizovateľný. Zrušenie súťaže odôvodňujú tým, že verejné obstarávanie bolo vyhlásené bez právoplatného stavebného povolenia.

Bez stavebného povolenia, ale aj bez financií

NDS včera, 8. júla, zrušila verejnú súťaž na zhotoviteľa rýchlostnej cesty R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou. Súčasťou tohto úseku mal byť aj tunel Soroška. Podľa NDS boli o tomto kroku upovedomení všetci záujemcovia.

Jedným z dôvodov, prečo bolo verejné obstarávanie zrušené, je podľa NDS chýbajúce stavebné povolenie. „Verejné obstarávanie bolo vyhlásené bez právoplatného stavebného povolenia, zároveň v zmysle zadanej dokumentácie nie je možné získať stavebné povolenie a tým pádom je projekt v zmysle dokumentácie nerealizovateľný,“ informujú na svojej webovej stránke.

Ako ďalej dodali, bolo im doručených 1 052 žiadostí o vysvetlenie súťažných podkladov. Išlo najmä o nezrovnalosti a chyby vo výkaze výmer a v projektovej dokumentácii. „Vysvetlením predmetných žiadostí by došlo k zásadnej zmene súťažných podkladov. Národnej diaľničnej spoločnosti by tak vznikla povinnosť opraviť súťažné podklady a prípadne opätovne vyhlásiť verejné obstarávanie,“ tvrdia diaľničiari.

Článok pokračuje pod reklamou



S projektom mal problém aj Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR (ÚHP). Podľa analytikov je projekt spoločensky nenávratný a razenie tunela nesie výrazné a nepopísané environmentálne riziká. Vo svojom hodnotení upozorňovali aj na to, že projekt nemá vydané stavebné povolenie. NDS však podľa ÚHP obišla verejnú diskusiu a súťaž zverejnila skôr, než im bolo doručené hodnotenie analytikov.

K výstavbe úseku R2 s tunelom Soroška mal výhrady aj minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina). Ten tvrdil, že prioritou sú iné úseky a „musíme sa zakrývať len takým kabátom, aký máme“. Podľa Doležala môžu byť riešením pre stavbu zdroje z Európskej komisie.

Zdroj: ÚHP

Sľubujú, že vyhlásia ďalšiu súťaž

„Zákon o verejnom obstarávaní nás oprávňuje zrušiť použitý postup zadávania zákazky, ak sa v priebehu postupu verejného obstarávania vyskytli dôvody hodné osobitného zreteľa, pre ktoré nemožno požadovať, aby sa vo verejnom obstarávaní pokračovalo,“ vysvetľuje NDS, ktorá ďalej uviedla, že v budúcnosti sa uplatní verejná súťaž na realizáciu úseku R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou v zmysle zákona o verejnom obstarávaní a v súlade s celospoločenskými prioritami. Časový horizont však bližšie neuviedli.

O problémoch s budovaním tunela Soroška sa môžete viac dočítať tu.

R2: Tunel Soroška zrejme nebude, chýbajú financie. Ministerstvo dopravy chce stavbu stopnúť

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: NDS, ÚHP


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross