No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Nie je ovocie ako ovocie. Staré a pôvodné odrody zbierajú pri Vyšnej Pokoradzi

Zachovávanie a šírenie pôvodných odrôd ovocných stromov je hlavným zámerom niekoľkých zanietených ovocinárov či záhradkárov z okolia Rimavskej Soboty. Pracujú na tom už šiesty rok. Spája ich nielen Vyšná Pokoradz, kde sú vysadené stovky stromčekov, ako aj Občianske združenie ZOGOR – Združenie ochrancov geneticky ohrozených rastlín.

„Snažíme sa zachraňovať naše živé kultúrne dedičstvo, vyhľadávaním, mapovaním, preštepovaním a vysadením starých a lokálnych odrôd ovocných stromov Gemera-Malohontu a priľahlých oblastí," povedal pre Rimava.sk Ján Vigoda z Rimavskej Soboty, ktorý má dlhoročné skúsenosti so štepením a záhradkárčením.

Článok pokračuje pod reklamou



Ako ďalej uviedol, sú vďační za každú informáciu o žijúcich vzácnych odrodách a aj za možnosti odoberania vrúbľov pre ich záchranu ďalším generáciám. "Naštepíme a naočkujeme ich do už existujúcej genofondovej škôlky a neskôr umiestnime do genofondového sadu neďaleko Rimavskej Soboty," vysvetlil a dodal, že ochotne poradia nadšencom či prípadným záujemcom, ako sa o takéto dlhoveké ovocné stromy starať. Vysvetlil, že často ide o 80 až 100-ročné i staršie stromy ako hrušky, jablone, slivky, čerešne, višne, marhule, drienky či moruše a oskoruše.

Mimo genofondového sadu sa s pomocníkmi a dobrovoľníkmi podieľajú na vyslobodzovaní prastarých vzácnych ovocných stromov z pralesného zovretia. Radi uvítajú aj ďalších nových aj mladších nadšencov a dobrovoľníkov pri prácach v genofondovom sade. Túto zbierku založili na jar 2018 vo Vyšnej Pokoradzi na ploche približne 16 hektárov a doteraz vysadili približne 450 zaštepených starých odrôd. "V škôlke sú pritom pripravené ďalšie stromy na výsadbu," hovorí Vigoda a pripomína, že sú dobrovoľníkmi a fungujú z vlastnej činnosti alebo z podpory dvomi percentami z daní obyvateľov. 

"Naše aktivity z genofondovej zbierky ako aj prednášky k aktuálnemu rezu ovocných stromov môžete sledovať na našej sociálnej sieti fb ZOGOR," pripomenul Ján Vigoda, ktorý je známy už roky aj tým, že mapuje a dokumentuje kvalitu semenáčových neštepených orechov – vyhľadáva tie najkvalitnejšie, aby mohli byť ďalej rozširované. Bol aj oficiálnym prihlasovateľom v ankete Ekopolisu – Strom roka, ktorú v roku 2019 aj vďaka našej následnej aktivite vyhrala Oskoruša z Uzovskej Panice. Ovocinári tento približne 250-ročný strom považujú za najväčší klenot tohto ovocinárskeho kraja.

Zdroj: Rimava.sk, foto: FB ZOGOR


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross