No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: Poslanci rozhodli o udelení Ceny mesta, hovorili aj o vysporiadaní zabratých pozemkov na Tulipánovej ulici

RIMAVSKÁ SOBOTA – Poslanci rimavskosobotského mestského zastupiteľstva sa zišli na svojom marcovom zasadnutí. Na programe mali okrem iného nominácie na Cenu mesta, rozdeľovanie financií športovým klubom a kultúrnym subjektom či nové projekty. Nechýbali však ani tradičné slovné prestrelky a bizarné momenty.

V úvode si minútou ticha pripomenuli zosnulého rimavskosobotského skladateľa a hudobníka Petra Lička. Primátor Jozef Šimko ďalej informoval o progrese v zámere obnovy umelej trávnatej plochy na ihrisku v areáli futbalového štadióna.

Po tvrdých rokovaniach sme sa dopracovali k tomu, že minulý týždeň som podpísal zmluvu uzavretú medzi mestom a Slovenským futbalovým zväzom na 100 000 eur. Už je to definitívne, poslali mi zmluvu. Vy ste mi odsúhlasili od 100 000 do 150 000 eur úver,“ povedal primátor poslancom s tým, že mesto pripraví verejnú obchodnú súťaž a radní potom odsúhlasia finálnu výšku úveru.

Článok pokračuje pod reklamou



Jedným z pridaných bodov zasadnutia bolo schvaľovanie projektového zámeru s názvom Sídliská na zjedenie, ktorý vypracovalo občianske združenie Odvážme sa zrýchliť. V rámci neho by na 13 miestach v meste mali vzniknúť zóny s ovocnými stromami a kríkmi, ako aj jedna kvitnúca kvetinová lúčka. Téme sa podrobnejšie budeme venovať v samostatnom článku.

Mesto chce pri ZŠ Dobšinského nové ihrisko

Poslanci sa ďalej zaoberali spolufinacovaním zámeru výstavby multifunkčného ihriska v areáli Základnej školy (ZŠ) P. Dobšinského, na ktoré chce samospráva získať prostriedky z grantovej výzvy. Športovisko má mať rozmery 40 x 20 metrov a určené bude na minifutbal, volejbal, tenis, basketbal či nohejbal. Slúžiť by malo nielen žiakom, ale aj širokej verejnosti.

Ako reagoval poslanec a predseda klubu Odvážme sa zrýchliť Roman Vaľo, podľa predloženého návrhu by bolo multifunkčné ihrisko postavené čiastočne na nevysporiadaných pozemkoch a zasiahlo by do existujúcej bežeckej dráhy. Navrhol preto doplniť uznesenie o dve ďalšie alternatívy jeho umiestnenia na takých pozemkoch v areáli školy, kde by bolo na parcelách mesta a nedošlo by k zásahu do bežeckej dráhy. Dodal, že sa o tom rozprával aj s riaditeľkou školy.

Vedúca odboru rozvoja mesta Mestského úradu (MsÚ) R. Sobota Eva Muráriková však upozornila, že v prípade inej lokality by sa celý proces musel začať odznova a projektová dokumentácia by musela byť upravená. Riaditeľka školy podľa nej nemala výhrady k pôvodne zamýšľanému umiestneniu ihriska. Zastupiteľstvo napokon schválilo prípadné spolufinancovanie projektu vo výške 50 percent (vyše 54 000 eur) a pridalo do uznesenia klauzulu o umiestnení ihriska tak, aby nebola zasiahnutá bežecká dráha.

Zabraté pozemky na Tulipánovej

V rámci majetkoprávnych otázok sa zástupcovia občanov zaoberali aj vysporiadaním pozemkov pri rodinných domoch na Tulipánovej ulici na Chrenovisku. Niektorí majitelia tam v minulosti bez súhlasu samosprávy zabrali mestské pozemky pri svojich domoch a postavili si na nich rozličné drobné stavby.

Niektorí občania si zabrali pozemky väčšie, ako majú svoje pôvodné vlastné. Iní vyrovnaním pár metrov štvorcových, čo by, teoreticky, bolo v poriadku. Ale nie je dobré, keď si ľudia robia, čo chcú, vzniká tu veľká anarchia,“ podotkol Vaľo.

Článok pokračuje pod reklamou



Okolo tohto bodu vznikla pomerne rozsiahla diskusia. Niektorí poslanci argumentovali, že pozemky treba vysporiadať hoci aj za nižšiu cenu, ďalší oponovali, že by to bolo nespravodlivé voči ostatným obyvateľom mesta a zároveň by to vytváralo neželaný precedens. Trvali preto na trhovej cene. „Trhová cena je 9,96 eura, plus ďalšie výdavky. Ja mám strach, či to tí ľudia kúpia,“ reagoval na nich Šimko. (spomínaných 9,96 eura je však v skutočnosti vyhlášková cena, nie trhová, pozn. red.)

Podľa poslanca Ivana Hazuchu však títo ľudia, namiesto toho, aby boli sankcionovaní a pokutovaní, majú odvahu dávať mestu ultimáta, akú cenu im má určiť. „Ako sa môžeme pozrieť na 20 000 občanov, ktorí nemajú možnosť zaberať mestské pozemky?“ opýtal sa a zároveň upozornil, že tu nejde o nejaké posunutie plota o meter, ale o záber podstatne väčších plôch.

Po diskusii napokon radní rozhodli o dvojakej cene pri majetkoprávnom vysporiadaní týchto pozemkov. Za pozemky pred domami teda majitelia zaplatia päť eur za meter štvorcový a v zadnej časti „vyhláškovú“ cenu 9,96 eura za meter štvorcový.

Zadĺženie mesta je 22,46 percenta bežných príjmov

Ako ďalší dôležitý bod mali zástupcovia občanov správu o plnení rozpočtu mesta k 31. 12. 2020, ktorú predložil vedúci ekonomického odboru MsÚ Miroslav Bielak. Prebytok hospodárenia je podľa neho viac ako 1,59 milióna eur a celkový dlh mesta necelé štyri milióny, čo predstavuje 22,46 percent bežných príjmov predchádzajúceho roka.

Článok pokračuje pod reklamou



Podľa poslanca a predsedu finančnej komisie Michala Demetera je čerpanie grantov a transferov na úrovni len 4,8 percenta. „Tu sme boli veľmi neaktívni. Odporúčam do budúcnosti, aby v týchto mimorozpočtových zdrojoch bolo mesto aktívnejšie,“ podotkol.

Podľa primátora má mesto v rezervnom fonde 1, 58 milióna eur, „čo nikdy v živote nebolo“. Zopakoval svoje časté tvrdenie, že pri preberaní mesta v roku 2010 mala samospráva zhruba 800 000 eur dlžôb. Zdôraznil tiež, že z rôznych fondov získali za posledných 10 rokov bezmála 3,8 milióna eur.

Diskusia o tomto bode postupne prešla do tradičných slovných prestreliek o údajnom brzdení a zastavovaní rozvoja mesta, vymenovávania projektov realizovaných za vedenia súčasného primátora, alebo na opačnej strane oponovania v podobe upozorňovania na nedostatky v realizovaných projektoch, nerealizovaných akciách či nečerpaní prostriedkov z mimorozpočtových zdrojov.

Nechýbali ani doslova bizarné momenty. „Ja vám na záver niečo navrhnem. Pôjdeme obidvaja na odber krvi aj moču a potom uvidíme, kto je normálny a kto je v tom po uši,“ adresoval primátor výzvu poslancovi Jánovi Jurkemíkovi, ktorý predtým žartom povedal, aby primátorovi nechali vypnutý mikrofón. Ďalším úsmevným okamihom bola známa hláška zo staršej televíznej reportáže v znení „Jožo, ty prestaň klamať do telky!“. Pustiť ju musel niekto z prihlásených a primátor odpovedal lakonicky: „Dáky psychopat je zase tam“.

Tento moment si môžete pozrieť v zázname TV Rimava v čase zhruba od 4:47.00:

Rozdelenie financií športovým klubom a prelamovanie veta

Poslanci dlho diskutovali aj o prerozdelení financií 14 športovým klubom, ktoré by spolu mali dostať 30.000 eur, plus ďalších 20.000 eur pre HKM R. Sobota. Bavili sa napríklad o predĺžení termínu na predkladanie žiadostí či podporení ďalších desiatich klubov, ktoré nestihli podať žiadosť do stanoveného termínu. Peniaze kultúrnym subjektom napokon radní nerozdeľovali, keďže predkladateľ, viceprimátor Ladislav Rigó svoj návrh stiahol.

Radní sa následne zaoberali uznesením, v ktorom MsÚ uložili požiadať projektantov o vyčíslenie, za akú sumu by mestu pripravili napríklad projektové dokumentácie na vybudovanie multifunkčnej haly na Kirejevskej ulici, obnovu ZŠ P. Dobšinského, obnovy župného domu či prestavbu bývalého internátu na seniorské centrum.

Primátor v tejto súvislosti zopakoval, že v internáte by mali radšej vzniknúť byty pre mladé rodiny, pričom mesto podľa neho registruje okolo 70 ľudí, ktorí majú záujem o jedno- a dvojizbové byty. Tento zámer mu však odmietlo predchádzajúce i súčasné zastupiteľstvo.

Šimko sa následne odmietavo vyjadril i k zámeru výstavby športovej haly na Kirejevskej ulici a upozornil, že poslanci nešpecifikovali, aká hala by sa mala stavať. Poukázal tiež na dostavbu zimného štadióna, kde podľa neho vzniká podobný priestor na takéto podujatia. Pripomienky mal tiež k ďalším projektom.

Článok pokračuje pod reklamou



Nerozumiete tomu, čo je prieskum trhu. V rámci týchto prieskumov sa ideme pýtať, čo by nás stáli tieto projektové dokumentácie,“ odpovedal mu Vaľo a poznamenal, že to treba aj z dôvodu nadchádzajúceho silného eurofondového obdobia. Poslanci nakoniec veto primátora prelomili pätnástimi hlasmi.

Nové VZN o školských obvodoch a tri osobnosti s Cenou mesta

V závere ešte schválili nové VZN o určení školských obvodov ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a dohodu o určení spoločného školského obvodu s obcou R. Janovce pre prvý stupeň s vyučovacím jazykom slovenským.

Úplne na koniec jednomyseľne odsúhlasili tri osobnosti, ktoré dostanú Cenu mesta. Sú nimi plukovník Ladislav Sládek, novinár Attila Hacsi a športovec, džudista Jozef Nociar. Posledné body programu preberú na pokračovaní zasadnutia v utorok 6. apríla o 14:00.

Zdroj: Rimava.sk; Foto: ilustračné


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross