No active "ca-sidebar-197687" sidebar

OLÚP Predná Hora má s liečbou závislostí takmer 50-ročnú tradíciu, ročne sa v ňom vystrieda vyše 900 pacientov

30. júna 2021 | |  | |

PREDNÁ HORA – Pojem „Predná Hora“ je pre veľkú časť obyvateľov Slovenska synonymom pre liečebný ústav, ktorý v tejto časti Gemera funguje už takmer päť desaťročí. V tomto článku stručne predstavíme jeho súčasnosť i históriu.

Aktuálne má Odborný liečebný ústav psychiatrický (OLÚP), n. o. Predná Hora , ako znie oficiálny názov liečebne, okolo 100 zamestnancov. Tí sa starajú o zhruba 170 pacientov. „Maximálna kapacita je však 200 lôžok, ktoré máme zazmluvnené so zdravotnými poisťovňami. Napríklad v roku 2019 sa u nás vystriedalo 973 pacientov, ktorí absolvovali kompletnú liečbu v rámci sekundárnej prevencie. Venujeme sa však aj primárnej a terciárnej prevencii,“ povedala pre Rimava.sk Rozália Hubeňáková, referentka marketingu a vzdelávania OLÚP.

Článok pokračuje pod reklamou



V prípade primárnej prevencie ide podľa nej o tematicky rôznorodé prednášky určené pre laickú aj odbornú verejnosť a v terciárnej napríklad doliečovanie či rôzne individuálne aj skupinové terapie. Najviac návrhov na liečbu dostáva OLÚP z Prešovského a Košického kraja. Najvyšší podiel tvoria pacienti, ktorí sa liečia z alkoholizmu, ale nájdu sa aj závislí od gamblingu, závislí od mobilov či dokonca „nákupní maniaci“.

„Čo sa týka veku, liečime len dospelých, teda ľudí vo vekových kategóriách nad 18 rokov. Pacient musí mať vypísaný návrh na liečbu od svojho ambulantného psychiatra. Na základe doručeného návrhu sa pacienti pozývajú na liečbu priebežne, bez čakacích lehôt. Štandardná liečba látkových aj nelátkových závislostí následne trvá tri mesiace,“ vysvetlila Hubeňáková.

Od začiatku 50. rokov

História OLÚP siaha až do roku 1952, keď v budove zámku vzniklo tuberkulózne sanatórium. „Stalo sa tak po smrti Ferdinanda Coburga, keďže ten budovu, ktorej základy boli položené v roku 1912, nikdy nedostaval. Malo to byť jeho zimné sídlo a hrubá stavba bola dokončená už v roku 1914, ale počas nasledujúcich desaťročí sa s ňou nič nedialo,“ vysvetlila referentka.

Ďalším významným míľnikom je rok 1973, keď sa v rámci reprofilizácie ústav na Prednej Hore stal aj protialkoholickou liečebňou. Zameranie sa však postupne ďalej rozširovalo. „Záležalo totiž aj na tom, aký bol dopyt po službách. Ľudia potrebovali pomôcť s rôznymi závislosťami,“ načrtla Hubeňáková.

Súčasťou liečebného areálu nachádzajúceho sa vo výške viac ako 700 metrov nad morom sú okrem loveckého zámku aj dva parky, ktoré vznikli začiatkom 20. storočia a sú prístupné aj verejnosti.

„Máme tu tiež drevený lovecký zámoček Ferdinanda Coburga stojaci na murovaných základoch, v ktorom sa na jeho počesť nachádza expozícia. Sme tak jednou z mála nemocníc na svete, ktorá má vlastné múzeum,“ zakončila referentka.

default

Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross