No active "ca-sidebar-197687" sidebar

TIP NA VÝLET: Lovecký zámoček na Prednej Hore prezentuje expozíciu venovanú bulharskému cárovi F. Coburgovi (VIDEO)

PREDNÁ HORA – Život, zaujímavosti a pôsobenie bulharského cára Ferdinanda I. Coburga (1861-1948) na Gemeri prezentuje expozícia, ktorá je inštalovaná v drevenom poľovníckom zámočku na Prednej Hore, časti obce Muránska Huta na severe Revúckeho okresu. Práve táto zaujímavosť je naším dnešným tipom na výlet.

Spomínaná stavba sa nachádza v areáli Odborného liečebného ústavu psychiatrického (OLÚP) a jeho pracovníci návštevníkov po expozícii aj sprevádzajú. Hoci sme objekt v úvode nazvali zámočkom, takéto označenie je azda trochu prehnané, keďže v skutočnosti ide vlastne o drevenú chatu.

Tento zámoček alebo chatu si vyhliadol Ferdinand Coburg na výstave vo Viedni začiatkom 20. storočia. Každú jej časť vyrobili v roku 1909 vo Švajčiarsku, následne ju priviezli železnicou do Muráňa a odtiaľ na vozoch vyviezli na Prednú Horu,“ priblížila pre Rimava.sk regionálna historička a bývalá referentka marketingu a vzdelávania OLÚP Lucia Oravec Koreňová.

Článok pokračuje pod reklamou



Pre chatu boli na Prednej Hore vymurované základy a následne na nich bola celá postupne poskladaná ako montovaný dom. „Ferdinand Coburg ju využíval ako svoje sídlo, trávil tu voľný čas, aby si mohol zapoľovať, oddýchnuť a načerpať energiu. Rád sem chodieval aj so svojimi deťmi,“ doplnila Oravec Koreňová.

F. Coburg bol podľa jej slov známy ako cár-prírodovedec a mal veľmi blízky vzťah k prírode. „Bol ornitológom aj botanikom. Jeho vášňou však bola poľovačka,“ podotkla historička, podľa ktorej pre svoje záľuby našiel v lone gemerskej prírody ideálne podmienky.

Zaujímavosťou je, že poľovnícka chata či zámoček mala byť len dočasným ubytovaním tohto významného šľachtica. Pôvodne totiž plánoval zrekonštruovať či prestavať zrúcaninu Muránskeho hradu, od čoho však napokon upustil. Následne sa pustil do výstavby skutočného zámku na Prednej Hore, ten však nedokončil. Dostaval ho až štát, ktorý stavbu odkúpil a po dokončení v nej zriadil tuberkulózne sanatórium a neskôr protialkoholickú liečebňu. V pivničných priestoroch drevenej chaty bola potom do roku 2007 posilovňa a v nadzemných častiach byty pre zamestnancov.

Viac o zámočku i samotnom Coburgovi už neprezradíme, najlepšie je prísť a zažiť toto miesto na vlastnej koži. Vstupné je v porovnaní s cenami vstupov do iných pamiatok skutočne zanedbateľné, jeho výšku i všetky ostatné informácie nájdete priamo na stránke OLÚP. Len pripomíname, že na návštevu tejto pamätihodnosti sa treba vopred objednať.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross