No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Čapice hore, vláda dole. Amfiteáter zaplnili ľudia protestujúci proti vláde

17. októbra 2021 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Viac ako 2-tisíc odporcov súčasnej vlády sa zišlo na proteste v Rimavskej Sobote. Aktuálne sa Rimavská Sobota podľa covid automatu nachádza v červenej fáze, no miestny amfiteáter bol plný ľudí bez rúšok. Okrem domácich sa tam zišli aj ľudia z ďalších kútov Slovenska – doviezlo ich viac ako 15 autobusov. Protivládny protest organizovala strana SMER – SD, pred protestujúcich sa okrem jej hlavných predstaviteľov postavil napríklad aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko alebo i predseda strany SNS a bývalý predseda parlamentu Andrej Danko.

Odstúpiť, odstúpiť – kričali protestujúci

Čapicový. Taký prívlastok dal protestu predseda strany SMER – SD Robert Fico. Pripadol na 17. október – Medzinárodný deň boja proti chudobe. „Toto je predovšetkým míting proti zdražovaniu, pretože neviem, čo tá naša vláda robí, či jej už úplne šibe, prepáčte za expresívnejší výraz, ale valí sa na nás neuveriteľná vlna zdražovania,“ povedal po príchode do Rimavskej Soboty Robert Fico s tým, že nevidí žiadne kroky vlády, ktoré by ľudí uchránili.

Na záver protestu ľudia mávali čapicami. Čapice hore, vláda dole, kričali.

„Uznávam, že vláda nemá možnosť ovplyvňovať svetové ceny, ale má všetky možnosti doma. Má peniaze, má legislatívu v rukách, technické opatrenia, aby zmierňovala napätie, ktoré príde s týmto zdražovaním,“ dodal Robert Fico, ktorý súčasnú vládu nazval vládou klamstva, neschopnosti a zdražovania.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako ďalej povedal, míting nechceli robiť v Bratislave, kde žije ekonomicky silnejšie obyvateľstvo, ale práve v Rimavskej Sobote. „Padlo rozhodnutie, že je pekný amfiteáter v Rimavskej Sobote, ja som tu prvýkrát v živote,“ doplnil na margo miesta konania sa protestu.

Robert Fico prezradil aj dve referendové otázky, ktoré má v pláne poslať prezidentke Zuzane Čaputovej. „My tieto otázky doručíme pani prezidentke tento týždeň a budeme čakať na jej vyjadrenie. Všetci veríme, že opätovne sa nerozhodne pani prezidentka zmariť referendum,“ povedal ďalej Fico s tým, že prvou otázkou je, či ľudia súhlasia so zmenou ústavy, ktorá by spočívala v tom, že skrátenie volebného obdobia môže byť aj ústavným zákonom alebo referendom. Druhou otázkou je, či sú za predčasné parlamentné voľby.

Súčasťou protestu bol aj kultúrny program, ktorý sa podľa Fica stretol s kritikou hygienikov. „Viete, je to trápne. Ak nám niekto povie, že sa môžete stretnúť a môže vás tam byť aj 20-tisíc a keď budete iba kričať a nadávať, tak je to v poriadku, ale keď medzitým si zaspievate, tak je to zakázané. Oni sú už úplne švihnutí na tých úradoch?“ opýtal sa Fico, ktorý sa tiež poďakoval primátorovi Jozefovi Šimkovi. „Ďakujem pánovi primátorovi Rimavskej Soboty za poskytnutie spolupráce, pokiaľ ide o amfiteáter a ďalšie veci,“ dodal Fico.

V minulosti si títo dvaja páni adresovali skôr iné slová – alebo aj lopatu. Tú v roku 2013 poslal primátor Šimko Ficovi. Dôvodom mala byť jeho nespokojnosť s rozhodovaním vtedajších mestských poslancov za stranu SMER –SD. V roku 2019 napríklad primátora Šimka Ficova vláda nepozvala na výjazdové rokovanie v Jesenskom. „On má rád incidenty, je to známy výtržník. [...] Pravdepodobne organizátori zvážili, že človek, ktorý financuje pána Kotlebu jednoducho nebude pozvaný na takéto stretnutie,“ povedal v minulosti na tlačovej konferencii Fico.

Vystúpil aj primátor Šimko

So svojím príhovorom vystúpil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. „Veľmi srdečne vítam organizátorov tohto podujatia, reprezentantov parlamentnej strany SMER – SD na čele s predsedom, pánom Robertom Ficom,“ povedal v úvode a privítal aj ďalších protestujúcich.

Ako ďalej povedal, tento región patrí k tým, ktoré sú na Slovensku najviac ohrozené chudobou. Ďalej spomenul 50. až 80. roky minulého storočia, keď v Rimavskej Sobote fungovalo niekoľko fabrík. „Dnes je, bohužiaľ, všetko inak, keďže patríme do skupine devätnástich takzvaných menej rozvinutých okresov. Jednoduchý človek sa oprávnene pýta, prečo sa z vyspelého okresu zrazu stane okres zaostalý,“ rečnil ďalej Jozef Šimko, ktorý na túto otázku vzápätí aj odpovedal.

„Rýchla, nepremyslená a zle nastavená ekonomická transformácia nám nepomohla, naopak zmena vlastníctva v agropotravinárstve a v priemysle nás veľmi poškodila,“ pokračoval ďalej primátor, ktorý vymenoval niekoľko zaniknutých fabrík.

V súčasnosti je podľa Šimka chudobou ohrozených takmer 20 percent ľudí v rimavskosobotskom okrese. „Práve preto som rád, že pán predseda Fico sa rozhodol, že tento dnešný protest bude práve v Rimavskej Sobote,“ dodal.

Jozef Šimko v príhovore tiež pripomenul plánovanú reformu nemocníc a súdnej mapy. „Juh nášho kraja sa dostane doslova do katastrofálnej situácie,“ povedal na margo týchto návrhov. Padlo aj niekoľko kritických výrokov smerovaných súčasnej vláde. Celý príhovor si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Kotlebovci zbierali podpisy

Pred vstupom do amfiteátra mala svoj stánok aj strana Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Ako povedal jej člen Stanislav Mizík, na mieste zbierali podpisy za vystúpenie Slovenska z NATO a Európskej únie, neboli súčasťou protestu. „My nie sme na mítingu, máme osobitne petičnú akciu,“ povedal s tým, že za prvú hodinu vyzbierali približne 1 000 podpisov.

Článok pokračuje pod reklamou


Nedovoľme návrat politikov, ktorým nejde o Slovensko, ale len o seba – odkázala Remišová

Na protivládny protest v Rimavskej Sobote reagovala napríklad Veronika Remišová, súčasná ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. „Protesty Roberta Fica – podnecovať nenávisť na úkor Slovenska a vlastných voličov. Ľudí musia zvážať autobusmi, aby prišli. Naženú mnohých starších ľudí na hromadnú akciu, väčšinou bez rúšok, čo pri delta variante je veľkým rizikom,“ vyjadrila sa na svojom profile na sociálnej sieti.

„Aj s Pellegrinim robia všetko preto, aby tretia vlna dopadla zle, čo bude mať dopad najmä na ich priaznivcov. Nikde vo svete tak dvaja bývalí premiéri neškodia svojej vlastnej krajine ako práve Fico a Pellegrini,“ dodala s tým, že nič konštruktívne robiť nevedia, len vyvolávať zmätok, nenávisť a rozkol.

Je dôležité postaviť sa zlu – povedal Soboťan protestujúci proti Ficovi

Pri vstupe do amfiteátra sme stretli aj skupinku Soboťanov a Soboťaniek, ktorí taktiež prišli vyjadriť svoj názor. „Sme apolitickí. Nezastávame ani jednu politickú stranu, prišlo nám ale vhodné sem prísť a vyjadriť svoj názor ako Soboťania, pretože prevažná väčšina ľudí, ako sme zistili, sú tu z úplne iných regiónov. Pán Fico sem teraz príde niečo ľuďom hovoriť a 12 rokov na nich kašlal, tento región výrazne upadá, začal upadať už predtým, ale pán Fico tento región absolútne nepodporil, ani sem neprišiel,“ vyjadril sa jeden zo Soboťanov. „Soboťania sa takto ľahko nenechajú oklamať,“ dodal.

Niektorí protestujúci, ktorí sa hrnuli do amfiteátra, nezabudli tam stojacim Soboťanom vynadať alebo po nich pokrikovať. Započuli sme aj názor, že keď sa ľuďom v Rimavskej Sobote žije zle, majú sa odsťahovať. Posledný nech zhasne...


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross