No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Súčasťou programu Mesta kultúry 2022 bude tento víkend divadelná hra, konferencia, prednáška historikov aj talkshow

20. októbra 2022 | | | |  | 
Foto: Ctibor Bachratý/Divadlo ASTORKA Korzo ´90

REVÚCA - Legendárna divadelná komédia, autentická historická rekonštrukcia vojenského tábora z čias Slovenského národného povstania, odborná konferencia na tému vzdelávania dospelých i obľúbená talkshow s inšpiratívnymi hosťami z jednej rodiny – to je naozaj pestrá paleta tém podujatí, ktoré sa v rámci Mesta kultúry Revúca 2022 uskutočnia v druhej polovici aktuálneho týždňa, od štvrtka 20. októbra do nedele 23. októbra.

"Vo štvrtok 20. 10. bude na scéne Divadla ACTORES u našich priateľov v Rožňave pokračovať divadelný festival Slovenské kortyny slávnou hrou Williama Shakespeara, Sen svätojánskej noci. V piatok 21. 10. sa v Mestskom dome kultúry uskutoční odborná konferencia Vzdelávanie dospelých pri príležitosti Týždňa celoživotného učenia na Slovensku. Rovnako v piatok 21. 10. prebehne v horskom sedle Dielik historické podujatie Povstalecká Revúca, pri príležitosti výročia ťažkých bojov 2. svetovej vojny na tomto mieste. V nedeľu týždeň zavŕši tretie pokračovanie talkshow Rapotanie pri Zdychavke III s moderátorom Jurajom Genčanským a jeho hosťami," uviedol Martin Pižem za Mesto kultúry Revúca 2022.

Článok pokračuje pod reklamou


Ešte podrobnejšie informácie vrátane presných časových harmonogramov podujatí môžete nájsť na oficiálnej webovej stránke projektu Prepni na Revúcu.

SLOVENSKÉ KORTYNY: SEN SVÄTOJÁNSKEJ NOCI (WILLIAM SHAKESPEARE)

Čas a miesto: 20. 10. 2022, 19:00 – 21:30 hod., Divadlo ACTORES Rožňava

Tri generácie známych slovenských hercov a herečiek a viac než dva a pol hodinová nádielka humoru, fantázie, kúzel a romantických zápletiek. Shakespeare ešte nikdy nebol zábavnejší. Už tento štvrtok večer pozývame širokú verejnosť do Divadla Actores v Rožňave, kde sa v rámci divadelného festivalu Divadelné kortyny predstaví kolektív Divadla Astorka Korzo ʹ90 s nadčasovou shakespearovskou komédiou Sen noci svätojánskej, v originálnom réžijno-výtvarnom riešení od Františka Liptáka a Petra Čaneckého.

Hra divákov privádza do prostredia orientálneho hotela či na čarovné miesta tajomného lesa, kde žijú elfovia, víly a bytosti pre ľudské oko neviditeľné. Zárukou kvality predstavenia je aj jej medzinárodne uznávaný režisér Ondrej Spišák. Predpredaj lístkov prebieha na webovej stránke Divadla ACTORES.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.

Foto: Ctibor Bachratý/Divadlo ASTORKA Korzo ´90

VZDELÁVANIE DOSPELÝCH – odborná konferencia

Čas a miesto: 21. 10. 2022, 9:30 – 14:00 hod., Mestský dom kultúry v Revúcej

Asociácia inštitúcií vzdelávania dospelých v SR (AIVD) spolu s partnermi pozývajú už tento piatok 21. októbra odbornú verejnosť na konferenciu Vzdelávanie dospelých – Banskobystrický kraj, ktorá sa uskutoční v rámci 22. ročníka Týždňa celoživotného učenia na Slovensku. Na konferencii vystúpi riaditeľ AIVD, Klaudius Šilhár, zástupcovia vedenia Mesta Revúca, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ako aj hostia z akademického prostredia.

Kompletný program konferencie a prihlasovací formulár sa nachádza na webe Prepni na Revúcu. Podujatie zastrešuje projekt LEAP – Local Adult Education Policy, ktorý realizuje medzinárodné partnerstvo s podporou programu Erasmus+.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.

POVSTALECKÁ REVÚCA

Čas a miesto: 21. 10. 2022, 10:00 – 18:00 hod., horské sedlo Dielik

21. októbra 1944, teda presne pred 78 rokmi, sa v sedle Dielik medzi Muráňom a Tisovcom odohrali tvrdé boje počas Slovenského národného povstania. Tieto významné vojnové udalosti a hrdinské činy povstalcov si už tento piatok pripomenieme priamo v autentickej lokalite sedla Dielik na podujatí Povstalecká Revúca. Návštevníci si budú môcť prezrieť autentickú podobu tábora povstaleckej armády a zažiť prednášky historikov, s ktorými sa prenesieme v čase priamo do obdobia SNP a prostredia protifašistického odboja v Gemeri.

Dopoludňajší program bude vyhradený pre školské skupiny, prednášky pre verejnosť prebehnú od 17:00 do 18:00 hod. Prednášať budú historici Štefan Chrastina a Viktor Brádňanský. Prehliadku dobového tábora a niekdajšieho bojiska bude môcť široká verejnosť absolvovať počas celého dňa. V prípade nepriaznivého počasia bude na mieste pripravený veľký stan, v ktorom sa budú medzi prednáškovými blokmi počas celého dňa premietať historické videá.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.

Ilustračná foto: Archív OOCR Gemer

RAPOTANIE PRI ZDYCHAVKE III

Čas a miesto: 23. 10. 2022, 18:00 – 20:00 hod., Mestský dom kultúry v Revúcej

V nedeľu 23. októbra sa v priestoroch Mestského domu kultúry v Revúcej uskutoční už tretie pokračovanie obľúbenej talkshow Rapotanie pri Zdychavke s moderátorom Jurajom Genčanským a inšpiratívnymi rodinami z prostredia Revúcej a regiónu Gemer. Tentoraz pozvanie prijal manželský pár Eva a Jaroslav Petrovci, ktorí zasvätili svoj život vzdelávaniu mladých revúckych umelcov. Na Základnej umeleckej škole Revúca dokopy odučili 80 rokov a k láske k hudbe priviedli zástupy miestnych talentov.

Článok pokračuje pod reklamou


Počas rokov boli veľmi aktívni aj vo verejnom živote. V rámci talkshow sa s nimi Juraj pozhovára okrem iného aj o otázkach, prečo je umenie dôležité v duševnom vývoji mladého človeka, aký zmysel má hudba vo verejnom živote alebo či sa dá v dnešnej dobe uživiť vážnou hudbou. Zapojenie sa publika do diskusie je vítané. Talkshow bude spestrená hudobnými vstupmi členov domáceho hudobného telesa Jazzin Mood, ktorí zahrajú svoje známe i novšie melódie.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.

Ilustračné foto: archív Juraj Genčanský

ĎALŠIE AKTUÁLNE PREBIEHAJÚCE VÝSTAVY A INŠTALÁCIE - výstavy sú otvorené každý deň okrem pondelka a soboty od 16:00 do 19:00 hod.:

  • Slniečkový krasohľad. Výstava ilustrácií z detského umeleckého mesačníka Slniečko, pri príležitosti jeho 95. výročia. Miesto: Mestský dom kultúry v Revúcej - výstavná sála. Trvanie: do 30. 11. 2022 Výstava bola presunutá z pôvodného miesta  - z centra Litterra.
  • Cestami rozprávok. Výstava replík najkrajších ilustrácií detských kníh od svetových tvorcov, ktoré boli v priereze rokov 1967 – 2021 ocenené hlavnými cenami GRAND PRIX BIB na medzinárodnom Bienále ilustrácií Bratislava. Miesto: Mestský dom kultúry v Revúcej. Trvanie: do 30. 11. 2022.   

Podujatia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross