No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Tiesňava Čertova dolina na Muránskej planine

27. februára 2023 |  | 
Autor: René Sirota

Tiesňava Čertova dolina sa nachádza v blízkosti sedla Zbojská na spojnici miest Tisovec – Pohronská Polhora v Národnom parku Muránska planina. Takto ju zachytil fotograf René Sirota.

Tiesňava, vyhlásená pre hodnotné krasové formy a zachovalé lesné spoločenstvá i za prírodnú rezerváciu, miestami pripomína známe rokliny Slovenského raja. Tiesňavou vás prevedie náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca, vedúci riečiskom potoka Furmanec. Je vybavený istiacimi fixnými lanami a železnými stúpačkami. Podobne ako v Slovenskom raji i tu možno obdivovať zaujímavý krasový reliéf, mohutné skalné bralá i malé vodopády. Najužšie miesto tiesňavy, ktoré je považované za najkrajšiu časť rezervácie, sa nazýva Surovcov stisk, podľa zbojníka Jakuba Surovca, ktorú v tejto oblasti zbíjal a cez dolinu vraj unikal pred drábmi.

Článok pokračuje pod reklamou


Trasa náučného chodníka začína v sedle Zbojská smerom k vyhliadkovej veži, ďalej cez Remetisko až ku hlavnej ceste. Popod hlavnú cestu sa dostaneme ku železničnému mostu, kde už začína najkrajšia časť náučného chodníka. Dostanete sa ňou k verejnosti neprístupnej Čertovej jaskyni. Potokom sa dostaneme naspäť do sedla Zbojská ku turisticky známemu salašu Zbojská. Popri trase sa nachádzajú informačné panely. Tiesňava Čertova dolina a celý jej okruh má cca 5 km.

Krásy zimnej i letnej Čertovej doliny zachytil René Sirota.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross