No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Samosprávy z Muránskej planiny vyjadrili nesúhlas s presunom norika muránskeho typu

11. apríla 2023 | | |  | 
Foto: Tamas Kusza

MURÁŇ – Minulý týždeň sme vás informovali o presune stáda norika muránskeho typu z Veľkej lúky na Muránskej planine do Národného žrebčína v Topoľčiankach. V utorok (4. apríla) to oznámilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Samosprávy z Muránskej planiny s týmto rozhodnutím nesúhlasia. Zachovanie chovu na území národného parku žiadajú aj zástupcovia z Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Uplynulý štvrtok zvolal podpredseda BBSK Roman Malatinec spoločne so starostami a primátormi z regiónu tlačovú konferenciu v obci Muráň, v ktorej vyslovili svoje znepokojenie z nerozvážneho a chybného kroku.

Článok pokračuje pod reklamou


Zástupcovia samospráv a obyvatelia z okolia Muránskej planiny žiadajú ministerstvá, aby zakročili a zastavili presun norika muránskeho typu do Topoľčianok. "Obraciame sa na vás pán minister životného prostredia a pán minister pôdohospodárstva, zastavte tento nezmyselný krok, ktorý sa dotýka priamo regiónu Gemer, ktorý je ťažko skúšaný. Nájdite spôsob, ako tieto kone tu udržať. Ľudia ich považujú za kultúrne dedičstvo," vyslovil sa Malatinec.

Proti presunu norika muránskeho typu do národného žrebčína sa postavili zástupcovia samospráv z Muráňa, Revúcej či Tisovca. Starosta obce Muráň Roman Goldschmidt pripomenul, že chov koní na Muránskej planine má viac ako 70-ročnú tradíciu a v minulosti si prešiel viacerými zložitými obdobiami. "A teraz máme doplácať na chyby a nekomunikáciu dvoch ministrov. Doplácajú na to obyčajní ľudia, ktorí sa o kone starajú a aj celý región," skonštatoval Goldschmidt.

"Keď je to norik muránsky, nech ostane muránsky a nech behá tam, kde je jeho domov. Pevne verím, že kompetentní prehodnotia celý zámer. Netreba na regióny zabúdať," doplnil primátor Tisovca Ján Vengrín.

MPRV SR argumentovalo, že envirorezort po prevode majetkov do Správy Národného parku Muránska planina neprevzal kone ani personál, ktorý sa o ne stará. Lesy SR tvrdia, že medzi nimi a národným parkom nedošlo k podpisu dohody o zabezpečení chovu koní a právnym úkonom, ktoré by mu umožnili využívať pozemky a stavby na Veľkej lúke.

Článok pokračuje pod reklamou


Ministerstvo životného prostredia SR avizuje, že presadzuje pokračovanie celoročného chovu norika muránskeho typu na Muránskej planine a presun koní nepovažuje za dobré riešenie.

Správa NP Muránska planina podľa ministerstva prevzala do správy stajne a zaviazala sa ich opraviť a bezplatne poskytovať štátnemu podniku na celoročný chov. Na udržanie chovu chce národný park prispievať aj finančne sumou 200-tisíc eur ročne.

"Takúto pravidelnú finančnú podporu na chov norika muránskeho doteraz Lesy SR nikdy nedostávali. Správa NP Muránska planina súhlasila s takýmito požiadavkami preto, lebo chce aby chove norika muránskeho v prostredí národného parku pokračoval," uviedlo MŽP SR.

Štátny podnik Lesy SR ale svoju požiadavku zvýšil na sumu približne 500-tisíc eur, čo podľa MŽP SR nemá vecné opodstatnenie. Správa NP Muránska planina nemá na dodatočné zvýšené požiadavky štátneho podniku Lesy SR krytie v rozpočte.

"Verím, že sa vrátime k pôvodnej dohode a norik muránsky ostane na Muránskej planine," vyslovil sa poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

Na zachovanie chovu norika muránskeho typu v prostredí národného parku vznikla aj petícia, ktorú nájdete na tomto odkaze.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross