No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: Väčšinu kúpalísk v okrese otvoria v priebehu júna. Povolenie zatiaľ majú dve

kurinec bazen - Rimavska SobotaAj keď počasie týchto dní a najbližšie predpovede ešte neprajú kúpaliskám, je nezvratným faktom, že tohtoročná letná kúpacia sezóna je pred dverami. Pracovníci hygieny už začali s odoberaním vzoriek vody z prírodných kúpalísk (v okrese Rimavská Sobota ide o Teplý Vrch, pozn red.), ktoré sú vyhlásené za vody určené na kúpanie. Voda na laboratórne vyšetrenie bola odobratá aj na prírodnom kúpalisku Kurinec. Povolenia na prevádzku dostali zatiaľ len umelé kúpaliská v Číži a v Tisovci. Väčšinu prírodných a umelých kúpalísk v okrese Rimavská Sobota by mali sprístupniť ešte pred letnou sezónou, do 21. júna.

Ako pre Rimava.sk uviedla vedúca oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia v Rimavskej Sobote (RÚVZ) Anna Vraniaková, tento týždeň zatiaľ povolili prevádzku kúpaliskám v Číži a v Tisovci. Medzi žiadosťami o povolenie ďalej evidujú letné kúpalisko v Tornali, kde je predpoklad, že sezónu zahája po 20. júni. Podľa Vraniakovej im dnes priniesli aj žiadosť zo strediska Ormet na Teplom Vrchu, kde by sezónu chceli zahájiť koncom budúceho týždňa. Ako spomenula, z Technických služieb Rimavská Sobota žiadosť zatiaľ neobdržali. „V priebehu budúceho týždňa budeme zisťovať pripravenosť všetkých zariadení na zahájenie kúpacej sezóny v okresoch Rimavská Sobota a Revúca“ – dodala Vraniaková. Podľa hovorkyne RÚVZ Banská Bystrica Márie Tolnayovej si návštevník často ani neuvedomuje, čo v záujme jeho zdravia otvoreniu kúpaliska predchádza. "Prevádzkovateľ musí splniť prísne zákonné pravidlá, ktoré dôsledne kontrolujú pred spustením prevádzky i počas nej odborníci príslušných regionálnych úradov verejného zdravotníctva v rámci štátneho zdravotného dozoru," informovala Tolnayová.

V okresnom meste Rimavská Sobota túto sezónu pripravujú v rekreačnej oblasti Kurinec nový bazén s termálnou vodou. K dispozícii má byť aj pôvodný 25 metrový s pitnou vodou. Novinkou pre návštevníkov bude aj oplotenie areálu kúpaliska, ktorý bude zahrňovať bazény, kemping a časť jazera. Podľa rozhodnutia mestskej rady sa bude za vstup do areálu platiť tri eurá. Ako riaditeľ Technických služieb mesta Tibor Barto avizoval, mestskú pláž otvoria počas letných mesiacov júl a august, keď bude v plavárni sanitácia.

teply vrch Drienok - OrmetPodľa našich informácií sa už prví odvážlivci boli osviežiť v prírodných nádržiach Kurinec či Teplý Vrch, ktorý patrí medzi najteplejšie na Slovensku. "Voda na Teplom Vrchu už dosahovala aj viac ako 22 stupňov Celzia," povedal pre Rimava.sk Tibor Oštrom, ktorý má rekreačné stredisko Ormet v prenájme. Podľa jeho slov boli pracovníci hygieny odoberať vzorky vody minulý týždeň. "Keď to bude v poriadku, otvoríme v piatok, 6. júna, " informoval Oštrom, podľa ktorého sú na letnú sezónu pripravení. Ako spomenul, v prevádzke nebude ani tento rok tobogán, pretože majú nedostatok vody v studni. "Súvisí to aj s výškou hladiny vodnej nádrže, ktorá je dlhodobo znížená. Pokiaľ nespravia výpust, ktorý je poddimenzovaný, voda nebude vyššie. Hladina je ale prevádzkovateľná a vstup do vody je vypieskovaný," poznamenal Oštrom. Na sezónu sa pripravujú aj v stredisku Drieňok, ktoré je na druhej strane nádrže.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross