No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na pitnú vodu z cisterny je stále odkázaných niekoľko obcí

hrusov Po minulomesačných nadmerných dažďoch, ktoré spôsobili obyvateľom obcí nemalé problémy, sú na pitnú vodu z cisterny stále odkázaní obyvatelia niekoľkých obcí v regióne. Ako pre Rimava.sk uviedol starosta Padaroviec Attila Szabó, vodu z cisterien majú v obci stále, pretože tá z vodovodu je stále mierne žltá. Podľa jeho slov obyvatelia využívajú obecný vodovod, ktorý je v správe Veolie. " Z ich strany snaha je. Boli u nás a preplachovali nám aj potrubie," povedal Szabó, podľa ktorého by sa situácia mala lepšiť keď ustanú dažde.

potocik1Podobné problémy majú podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica aj v obciach Dražice, Ratková a v Ostranoch. Podľa Jána Sklenára starostu Hrušova, pod ktoré bývalá obec Ostrany patrí, ostala voda zakalená. Ako spomenul, vodovod využíva viac ako 20 obyvateľov, v súčasnosti sú však odkázaní na iný prameň. „Na vyžiadanie im zabezpečíme aj cisternu," poznamenal starosta a dodal, že v Ostranoch ide o dlhodobejší problém s vodou. Podľa jeho slov do prameňa, ktorý je šesť metrov pod úrovňou zeme presakujú zabahnené lesné potôčiky.

„Stačia akékoľvek výdatnejšie zrážky, hlavne v jarných mesiacoch, a voda sa nezachytáva ale zateká dolu," priblížil Sklenár. Zároveň spomenul, že problém sú vyrúbané lesy nad prameňmi, podobne je tomu tak aj v Dražiciach a Padarovciach.
Ako starosta podotkol, situáciou sa majú zaoberať čoskoro, keď príde geológ z Banskej Bystrice. Pravdepodobne by však mali rozšíriť v okolí vodného zdroja zberací a odvodňovací rigol z minulého roka alebo budú musieť navŕtať druhú studňu, čo je však finančne náročnejšie. Voda je v súčasnosti podľa starostu iba úžitková a okrem toho, že ju nemôžu piť, im spôsobuje problémy s elektrospotrebičmi.

 

Zdroj: Rimava.sk

 

Súvisiace články
Verejný vodovod nemá 44 obcí okresu. Kvalitu vody v studniach treba dôsledne kontrolovať
R. SOBOTA: Po povodniach sú niektoré obce odkázané na pitnú vodu z cisterny
Cesty nad R. Sobotou zasypal sneh. V regióne vyhlásili najvyšší stupeň pred povodňami


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross