No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Agrodružstvo-S v Revúcej. To sú i ovčie výrobky v biokvalite dostupné aj v R. Sobote

Parenice, nite, uzlíky, syry či bryndza. Kto by odolal. Tieto a ďalšie výrobky z ovčieho mlieka má vo svojom sortimente aj Minimliekáreň Agrodružstva-S, družstvo v Revúcej. A hoci na ich výrobky narazíte prevažne v Revúcej, chuť čerstvosti si môžete vychutnať už aj Rimavskej Sobote. O tom kde konkrétne, ako aj čím sa minimliekareň v Revúcej odlišuje od ostatných nám porozprával Ing. František Máté, predseda predstavenstva Agrodružstva-S.

Odkedy funguje mliekareň v Revúcej, aká je jej história?
V Minimliekarni Agrodružstva-S, družstva sa spracúva výlučne surové ovčie mlieko a vyrábajú sa výrobky od roku 2014. V rokoch 2016/2017 prešla drobnými rekonštrukčnými úpravami a od decembra 2017 funguje celoročne.

Je mliekareň priamym spracovateľom mlieka? Aké výrobky z neho vyrábate a prečo je podľa Vás dôležité ich konzumovať?
Sme priamym spracovateľom mlieka, ktoré pochádza z vlastného stáda oviec, ktoré je rozdelené na dve časti tak, aby sme mlieko mali počas celého roka. Výrobky sú výlučne z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Základným výrobkom je čerstvý ovčí syr, ktorý spracovávame a ďalej z neho vyrábame bryndzu, údený syr a parené syry – parenice, nite a uzlíky. A obľúbeným produktom je určite aj žinčica. Ovčie mlieko je výživné. Má jemnú, trochu sladkastú chuť. Je oveľa bohatšie na sušinu ako kravské a kozie mlieko. Obsahuje až dvakrát viac minerálnych látok (vápnik, fosfor a zinok) a všetky dôležité vitamíny skupiny B.

Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého cholesterolu, má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu a znižuje dokonca krvný tlak. V jednom grame takejto ovčej nepasterizovanej bryndze sa nachádza asi jedna miliarda prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov. Ak si uvedomíme, že probiotický jogurt či nápoj obsahuje len jeden-dva druhy živých mliečnych baktérií, niet o čom diskutovať.

Aké metódy spracovania mlieka využívate? Čo podľa Vás odlišuje mliekareň v Revúcej od ostatných?
Tradičnú sezónnu výrobu sme premiestnili zo salaša do minimliekarne aj s pani bačovkou, aby sme zabezpečili čo najvyššiu hygienu, veď predsa salaš a mliekareň znie inak. Od ostatných sa odlišujeme tým, že vyrábame 100% ovčie výrobky a hlavne z vlastného nepasterizovaného mlieka, aby sa zachovali všetky prirodzené živé kultúry. Naše mlieko je v biokvalite nakoľko naše pastviny sa nachádzajú na území národného parku Muránskej planiny.

V ktorých prevádzkach na Slovensku možno kúpiť Vaše výrobky?
Naše výrobky môžete nájsť v našej podnikovej predajni v Hypermarkete Tesco v Revúcej, v predajniach Coop Jednota v Revúcej a jej okolí. V predajni Elado Syrový raj v Poprade, v predajni G quality s.r.o. na Malohontskej ulici v Rimavskej Sobote /bývalá predajna Riso/,v Gazdovskom dvore v obci Nižná Pokoradz ,v reštaurácii Koliba u starej matere v Nemeckej a na ďalších miestach. Momentálne pracujeme na nových etiketách a označeniach.

Pripravujete do budúcna zaradiť do predaja aj nové výrobky?
Postupne pripravujeme nové produkty, ale ako viete, byrokracia na Slovensku je prehnaná a schvaľovanie trvá vždy dlho. Najbližšie by sme chceli uviesť do predaja oštiepky – neúdené a údené.

Reklamný článok
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross