No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Keď sa učitelia učia, aby mohli lepšie učiť

5. septembra 2019 |  | 

Zahraničná stáž  učiteľov odborných predmetov Súkromnej strednej odbornej školy-Magán Szakközépiskola v Budapešti.

Ani počas letných prázdnin učitelia a majstri odbornej výchovy SSOŠ - MSz Rimavská Sobota     nezaháľali, ale cez projekt  „Európska pridaná hodnota v odbornom vzdelávaní“  sa zúčastnili  dvojtýždennej zahraničnej stáže v Budapešti. Mobilita  bola zameraná na získanie nových skúseností, zručností  a osobný rast  pedagogických zamestnancov školy. Prijímajúcou organizáciou a odborným garantom projektu bola renomovaná firma La Fiesta  Party Service a  Magyar Vendéglátók Ipartestülete (Národná stavovská organizácia  zastrešujúca odborné organizácie z oblasti služieb cestovného ruchu, hotelierstva a pohostinstiev v Maďarskej republike).

Okrem odborného seminára a tréningov zameraných na manažovanie  a organizáciu kateringových služieb sme sa tiež zoznamovali s tradičnou maďarskou kuchyňou. Navštívili sme „Magyar Vendéglátóipari  és Kereskedelmi múzeum“, jediné múzeum v celej Európe, ktoré má zmapovaný vývoj hotelierstva a cestovného ruchu, pričom všetko je  podložené dobovými artefaktmi. Mohli sme vidieť zariadenie prvých hotelových izieb, obchodov, predchodcu dnešných pokladníc, dobovú kuchyňu, rôzne pomôcky a náčinie, ba dokonca hraciu skriňu. Múzeum zabezpečuje workshopy a vzdelávacie aktivity pre  žiakov  odborných škôl zameraných na služby  v cestovnom ruchu, pre profesie ako hotelier, hostinský, kuchár a čašník a podobne. V „Törley manufaktúra a múzeum“  sme sa zase  oboznámili s tromi technológiami výroby šumivého vína,  ako aj históriou vývoja značky Törley.

Vo voľnom čase sme navštívili niekoľko výnimočných reštaurácií, ako napr. reštaurácie v Hold utca,  ktoré fungujú na balkóne v bývalej tržnici a ponúkajú jedlá medzinárodnej kuchyne. Zážitkovú gastronómiu predstavuje Hot-stone Steakhouse, kde sme si sami  pripravili mäso na rozohriatom lávovom kameni, ktorý nám čašníci  prinesli spolu s pripraveným kusom mäsa a oblohou na špeciálnom podnose. Plavba po Dunaji „Dinner & cruise on the Danube“ zase  netradičnou formou spája  gastronomické zážitky s prehliadkou pamätihodností, ktoré vidíte z inej perspektívy.

 „Špecifickú atmosféru má aj pohostinstvo „ROMKOCSMA“, krčma v ruinách, kde sa priestory tržnice večer menia na nevšedné bary a pohostinstvá, sedí sa všade, hoci aj na schodoch, ošarpané múry sú akoby zničené vandalmi a vy sa predierate davmi, po tom, ako vás pri vstupe do budovy prehliadne SBS“, spomína na desivú skúsenosť majsterka odborného výcviku Bc.Iveta Kissimonová. „Pre mňa osobne bola jedinečnou skúsenosťou grill party v parku, ktorú La Fiesta Party Service zabezpečovala. Veľa som sa naučila a odpozorovala, užitočné bolo vidieť, ako sa prepravuje materiál a inventár, rôzne polotovary pre grilovanie. Určite to bolo veľmi inšpiratívne podujatie, v duchu som rozmýšľala, ako by sa podobné podujatie dalo zorganizovať u nás v Mestskej záhrade“.

Profesionálny tréning zameraný na manažovanie, zabezpečovanie a organizáciu   kateringových služieb sme všetci uvítali s veľkým nadšením, nakoľko škola sama poskytuje kateringové služby. Nové skúsenosti, nápady a námety budeme vedieť využiť na  vyučovaní, ale aj pri organizácii kateringových služieb.

Gizela Kubačková, riaditeľka školy
www.ssosrs.sk

Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej Komisie.
Táto publikácia reprezentuje výlučne názor autora a Komisia nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tejto publikácii.

PR správa, zdroj: SSOŠ Rimavská Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross