No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Súkromná stredná odborná škola znova v Španielsku študovala nové trendy v gastronómii

8. novembra 2019 |  | 

Vďaka projektu Erasmus + žiaci hotelovej akadémie  mohli stráviť mesiac v hlavnom meste Andalúzie, v Malage. Túto časť Španielska nazývajú aj Costa del Sol, čiže Slnečné pobrežie, lebo tu 360 dní svieti slnko. Toto v našom prípade znamenalo 28 dní, keď celý čas bolo pekné počasie.

Odborná prax bola zabezpečená v sieti reštaurácií La Reserva, konkrétne v La Reserva 12 a La Reserva del Olivo. Obe reštaurácie sa nesú v štýle fine dining. Vyššiu úroveň predstavujú hlavne domáci zákazníci, ale tieto reštaurácie navštevujú aj hostia zo Spojeného Kráľovstva. Ponúkajú typickú španielsku kuchyňu, kde dôležitú úlohu zohrávajú domáce výrobky: šunky, čerstvá zelenina, denne čerstvo nachytané ryby, kalamáre, krevety, chobotnice, mušle atď.

Vo voľnom čase sme len tak chodili na pláž, alebo sme objavovali krásy Andalúzie. Takto sme sa dostali do Cordoby, jedného z najkrajších miest v okolí. Jeho najväčšou pamiatkou je mešita-katedrála, ktorú nazývajú ,,náboženským koktejlom“, pretože do stredu mešity postavili katedrálu. Je to unikátny príklad stretnutia islamského a katolíckeho náboženstva. Navštívili sme aj mesto Torremolinos, ktoré je ohraničené palmovým hájom a je známe krásnou plážou, lebo časť mesta sa nachádza na útese. Samozrejme je tam aj veľa možností na zábavu. Jeden deň sme strávili na Gibraltári, kde sme sa doslova mohli dotknúť opíc. Jedným z našich najväčších zážitkov bola cesta, ktorú nazývajú Cesta Kráľov, tzv. Caminito del Rei. Ohromujúcim zážitkom bolo vidieť kaňony a obrovské skaly, ktoré obklopuje mediteránska príroda.

Teraz už vieme, že tieto 4 týždne boli najväčším zážitkom nášho života. Naučili sme sa veľa nových vecí. Zistili sme, čo znamenajú pre španielsku gastronómiu  tapas, veď sme vo viacerých reštauráciách mali možnosť ochutnať toto jedlo – typické malé španielske porcie alebo chuťovky, ktoré sa podávajú na malých tanieroch alebo ako špíz. Ochutnali sme viac ako 20 druhov tapasov a z vlastných skúseností môžeme povedať, že nám väčšina chutila. Teraz už vieme, ako chutí ,,jamón“, vieme pracovať s darmi mora a naučili sme sa základy španielčiny. Používali sme aj anglický jazyk, veď sme pracovali v medzinárodnom tíme, ale pochytili sme aj španielčinu, keď sme pripravovali sangriu a  paellu. Za prax v reštauráciách sme získali medzinárodné certifikáty a Europass mobility s hodnotením.

Názov projektu ,,Európske trendy v odbornom vzdelávaní“ odzrkadľuje skúsenosti uplynulých týždňov, veď sme sa vrátili domov tak, že sme sa zoznámili s novými trendami, ktoré v budúcnosti využijeme.

Adam Ander, žiak III.G
Súkromná stredná odborná škola – Magán Szakközépiskola
www.ssosrs.sk

Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej Komisie.
Táto publikácia reprezentuje výlučne názor autora a Komisia nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tejto publikácii.

PR článok


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross